eur:
392.24
usd:
366.66
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fa Nándor pezsgővel ünnepelt

Fa Nándor magyar idő szerint hétfő reggel megkerülte a Horn-fokot a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A magyar versenyző honlapjának bejegyzése szerint 1985 óta immár ötödik alkalommal sikerült elérnie Dél-Amerika legdélebbi pontját, másodszor a magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryval.

„23:15 UTC-kor megláttam két felhő között a szárazföldet! Ez ugyan sziget, de a kontinens része, és ilyet a rajt óta nem láttam. Bő 30 mérföldre van még, de elég nagy hozzá, hogy meglássam. Balra előttem hatalmas sötétszürke felhőtömegek, ahogy a hegyek fölnyomják a légtömegeket és kicsapódik a pára belőlük. Ijesztően néznek ki, de szerintem ártatlanok. Majd kiderül, arra megyek” – írta hajónaplójában.

Beszámolt a természet szépségeiről is.

„Ahogy végzek a művelettel, elrendeztem a köteleket, nekitámaszkodom a kormányállás oldalának és nézem a felhőgomolyokat, ahogy kicsapódnak és összetorlódnak a Cordillerák fölött. Hátulról mindezt megvilágítják az alkonyba hanyatló nap sugarai, világító fehéren keletkeznek és tűnnek el a fodrok a vízen, fehér látomásként köröznek Isten legszebb teremtményei, az albatroszok, és arra gondolok, hogy jó eséllyel utoljára látom ezt a rideg csodát. Nyomást érzek a gyomrom táján, ami lassan jön föl a torkom irányába, könnyek szöknek a szemembe. Ezért jöttem ide, elbúcsúzni ettől a vad, kiismerhetetlen szépségtől. Gyönyörűek az éjszaka fényei. Előre semmi, ott mélyszürkeség, de hátra pont az ellentéte, szépség, vidámság” – fejtette ki.

Fa Nándor pezsgővel ünnepelte meg, hogy elérte a Horn-fokot.

„Az ünnepi vacsorát elfogyasztottam este, de egy jó teát még hozzáteszek a pezsgőhöz és azzal meg is vagyunk, már csak egy hónapocska vitorlázás van hátra, és kész” – írta az immár újra az Atlanti-óceánon haladó vitorlázó.

Fa Nándor 64 nap, az elméleti versenytáv 71 százaléka után a nyolcadik helyen halad az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, hátránya 4175 tengeri mérföld az éllovashoz képest. A francia Armel Le Cleach és a brit Alex Thomson már átszelte az Egyenlítőt és az Atlanti-óceánon hajózik Európa felé. A mezőny utolsó tagja nemrég hagyta el Tasmániát.

A mezőnyt eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×