Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Balatonfüreden lesz a vb előtti utolsó nyíltvízi világkupaverseny

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Balatonfüred rendezheti meg a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának záróversenyét a jövő évi kazanyi vizes világbajnokság előtt.

A házigazda jogot a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a FINA ítélte oda Fürednek - tájékoztatta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke az MTI-t pénteken.

A MÚSZ első embere, aki a FINA egyik alelnöke is, elmondta, hogy a szeptember első hetében rendezett junior nyíltvízi vb-nek köszönhető az újabb sportdiplomáciai elismerés, miután a FINA rendkívül sikeresnek minősítette a magyarországi korosztályos csúcsesemény lebonyolítását. Már közvetlenül a viadal után a FINA illetékeseivel elvi megállapodás született: a város jövőre bekapcsolódhat a vk-rendezők sorába, ezt igazolta vissza most hivatalosan is a világszövetség.

"A FINA-világkupának eddig egyetlen európai állomása volt, a portugáliai Setubal, most viszont már Balatonfüred is részévé vált a nyolc állomásosra bővült, több kontinenst érintő sorozatnak" - mondta Gyárfás Tamás, aki hozzátette, hogy a női és férfi 10 kilométeren, vagyis az olimpiai távon rendezendő vk-viadalra 2015. július 4-én kerülhet sor a magyar tengeren.

"Ez lesz a kazanyi felnőtt világbajnokság előtt az utolsó megméretés" - emelte ki további jelentőségét a füredi eseménynek, amelyet az idei junior világbajnokság előtt két Európa Kupa-futam előzött meg, 2013-ban és 2014-ben.

"Hogy 2015-ben már világkupa-verseny is lesz nálunk, azt mutatja, hogy a magyar nyíltvízi úszás valóban nagykorúvá vált, bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, ott van a szakág élvonalában immár rendezőként is" - jelentette ki a MÚSZ elnöke, emlékeztetve rá, hogy az eredményesség is rendben van, hiszen Risztov Éva 2012-es londoni olimpiai aranyérme után az idén augusztusban, a berlini Európa-bajnokságon 10 kilométeren, ugyanitt Olasz Anna 25 kilométeren zárt ezüsttel, a füredi junior vb-n pedig két első és egy harmadik hellyel rukkoltak ki a magyar versenyzők.