eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mundruczó: ez a két főszereplő szétfeszíti a vásznat

Mundruczó Kornél: Delta című filmje nyerte el a 39. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsó-díját, valamint a Nemzetközi Filmkritikusok Gene Moskovwitz-díját. A Tóth Orsolya és Lajkó Félix főszereplésével készült és a Duna-deltában játszódó film egy ellenséges környezetben egymásra találó testvérpár történetét dolgozza fel. A rendező az InfoRádiónak mesélt arról, milyen nehézségekkel járt a film elkészítése.

Hogyan fogadta a stáb a díjat?

Nagyon jó érzés - természetesen -, főleg úgy, hogy nemigen számítottunk rá. Másfelől azt remélem, hogy a döntés azt is jelzi: szerethető a film és szeretni is fogják. Bízom benne, hogy jó fogadtatása lesz Magyarországon, és mivel a külföldi kritikusok díját is megkapta, ezt jelentheti azt, hogy külföldön is.

Igen viszontagságos volt a film készítése, az egyik legkritikusabb pont a főszereplő, Bertók Lajos elvesztés volt tavaly. Az akkori forgatókönyvhöz képest jelentősen átalakult a film. Miért döntött az átírása mellett?

Természetesen azért, mert Lajos nem helyettesíthető. Kényszerpályára kerültem. Nagy butaság lett volna azt gondolnom, hogy valakit beállítok majd egy zseni helyére. Ehelyett találnom kellett egy másik zsenit, ekkor bukkantunk rá Lajkó Félixre. Õ egy teljesen új történetet hozott a filmbe, amire a stáb kreatív csapata érzékenyen reagált. És amit ő hozott a dologba, Tóth Orsival együtt - aki ugyancsak egy zseni -, azt jelenti számomra, hogy olyan főszereplőkkel dolgozhattam együtt, akik szétfeszítik a vásznat. Annyira kitöltenek minden pillanatot, hogy az a nézőknek nagyon sokat fog adni.

Lajkó Félix zenét is szerzett a filmhez, amiért szintén díjazták a szemlén. Milyen egyéb módon járult még hozzá a filmhez?

Nem lehettem nem érzékeny az ő történetére. Õ nem egy tragikus, nem egy konfrontálódó alkat. Minden, ami Lajostól elmondható volt - a legklasszikusabb hős -, az a Lajos. Félix inkább egy bohóc, egy fehér bohóc, aki visszahúzódik, mégis nagyon nagy bajt kavar maga körül, pont azért mert igazabb, mint mi vagyunk.

Mennyire volt viszontagságos a Duna-deltában forgatni?

Jöttünk vissza a Duna-deltából egy úgynevezett speedboattal, ami őrületes küzdelembe került. Talán egyéves tapasztalat volt, hogy ilyennel kell ott közlekedni. Soós Jucival, aki a film gyártásvezetője volt, azt mondtuk magunknak: most megtanultunk valamit, amit soha többet nem fogunk használni. Le tudunk forgatni a deltában egy filmet. Az elején tehát nagyon viszontagságos volt, de a végére belejöttünk. Már minden körülményre oda tudtunk figyelni, és nagyon jól tudtunk a helyiekkel együttműködni. Az a hely egy nagyon kevert rész, vannak ukránok, románok, magyarok. A temetőben hét vallást lehet felfedezni. És ez a multikulturális légkör átjárja a vidéket.

Mikor láthatja a közönség a filmet?

Remélhetőleg késő ősszel.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×