eur:
391.26
usd:
366.61
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Ez régen sokakat megőrjített"

A nagy slágerek mellett többségében színpadon még soha nem hallott dalokat ad elő a családja több tagján keresztül is Budapesthez kötődő Marianne Faithfull angol énekesnő hétfő este a Művészetek Palotájában.

Marianne Faithfull pályafutása több mint négy évtizede kezdődött. Első sikerét az As Tears Go By című számával érte el, amit a Rollings Stones szerzőpárosa, Mick Jagger és Keith Richards írt neki. A sikeres együttműködést a hatvanas években számos további sláger követte, ám a kapcsolat a hetvenes évekre megszakadt, egyebek mellett az énekesnő drogproblémái miatt.

A majd egy évtizedes kihagyást követően Marianne Faithfull 1979-es Broken English című albumával tért vissza a könnyű zenei életbe. A lemezt a korábbi folk és country zenei hatásokkal mellett a punk rock érces és az újhullám szintetikus hangzása határozta meg, és ez lett az énekesnő új stílusának védjegye.

Mindezek mellett Marianne Faithfull több kiruccanást tett a jazz és a blues műfajába, egy lemez kedvéért a Bertold Brecht és Kurt Weill nevével fémjelzett kabaré hangulatát is megidézte. Legutóbbi lemezein olyan fiatal könnyűzenei tehetségekkel dolgozott együtt, mint a Blur, Beck, PJ Harvey vagy Nick Cave. Zenei sokoldalúságáról és kedvenc stílusáról az énekesnő azt mondta:

"Nem tudom, van-e kedvenc stílusom. Nagy palettáról dolgozom. Nem írok nyálas kis popdalokat, de ezen kívül minden műfajjal szívesen foglalkozom. Sosem tudtak beskatulyázni, ez régen sokakat megőrjített. Csak mostanában kezdik megérteni, hogy jól van ez így."

Más nézőpont


A dalszerzésről és dalainak személyes hangvételéről az énekesnő a következőket mondta:

"Mikor írok egy dalt, sosem tudom, hogy az rólam szól. Sosem írok direkt magamról, az túl unalmas volna. Úgyhogy egy másik nézőpontot keresek, és csak évekkel később jövök rá, hogy a dalban én is benne vagyok."

Marianne Faithull-nak családján keresztül Magyarországgal is van kapcsolata. Anyai nagyanyja magyar zsidó volt, édesanyja, báró Eva Erisso pedig Budapesten született.

Mindezek miatt is Marianne Faithfull nagy várakozásokkal tekint a hétfő esti budapesti koncerttel kezdődő turné elé, amelynek anyaga a nagy slágerek mellett többségében színpadon még soha nem hallott dalokból áll majd össze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×