eur:
390.95
usd:
365.88
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Orbán Balázs/Facebook

„Győzelem” – Brüsszelből üzent Orbán Viktor politikai igazgatója

A blokád ellenére szerdán folytatódik a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) – jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon. Orbán Viktor eközben arról posztolt késő este, hogy nem fogják elhallgattatni a rendőrök.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor brüsszeli konferenciáját a rendőrség blokád alá vonta kedden. A konferencián Suella Braveman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is beszédet mondott volna. A magyar miniszterelnök később az Európai Parlamentben szólalt fel.

A konferenciának otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására. A szervezők azonban a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság az éjszaka folyamán pedig helyt adott a fellebbezésnek és megsemmisítette a polgármester határozatát. Ez a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme – tették hozzá a szervezők.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az ügy kapcsán azt írta egy Facebook-posztban, hogy a keddi blokád ellenére szerdán folytatódik a konferencia. „Győzelem!” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy „a szuverenista erők szövetsége megállíthatatlan”.

Eközben Orbán Viktor is posztolt késő este – szúrta ki az Index –, ő azt írta: „A belga rendőrség blokád alá vonta a NatCon konferenciát Brüsszelben. Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára '88-ban akartak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük és most sem fogjuk!”

A NatCon programjában azt írták, hogy Orbán Viktor délelőtt 11 és 12 óra közt fog szerepelni az eseményen. A miniszterelnök beszélgetőtársa Yoram Hazony izraeli–amerikai filozófus lesz, aki már régről ismeri Orbán Viktort.

A keddi blokádot több vezető európai politikus is elfogadhatatlannak nevezte, többek közt a belga és a brit miniszterelnök is így tett.

Alexander De Croo alkotmányellenesnek nevezte a betiltást. „Az önkormányzati autonómia a belga demokrácia egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. Politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, punktum! – szögezte le a liberális politikus az X-en.

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek „rendkívül zavarba ejtőek”, az ilyen lépések „ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának”. A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta.

Szerdán egyébként kétnapos, rendkívüli EU-csúcs veszi kezdetét, amelyen számos fontos kérdés napirendre kerülhet, köztük az Izrael elleni iráni agresszió, a közel-keleti eszkaláció témája.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×