eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mette Frederiksen dán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Koppenhágában 2021. február 24-én. Dániában március 1-től egyes korlátozásokon enyhítenek és engedélyezik számos, 2020 vége óta zárva tartó üzletnek az újranyitást, ha 5000 négyzetméternél kisebb a területük és nem bevásárlóközpontban üzemelnek. A szabadtéri kulturális intézmények márciustól fogadhatnak látogatókat, akik két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.
Nyitókép: MTI/EPA/Politiken pool/Jens Dresling

Történelmi referendumot hoz a háború Dániában

Aligha köztudott, hogy Dánia nem vesz részt az Európai Unió védelmi politikájában. Koppenhága régi előjoga ez, Oroszország Ukrajna elleni háborúja óta azonban a kormány már nem tekinti helyénvalónak. Ezért a miniszterelnökkel az élen népszavazást kezdeményezett.

A kulcsfontosságú referendumot mindazonáltal egy szórakoztató eset "árnyékolta be". Alig pár nappal a voksolás előtt Koppenhágában még hiányzott több száz szavazatszámláló. Az illetékes hatóságok e-mailen igyekeztek önkénteseket toborozni, a több mint 171 ezer címzett esetében azonban az üzenet komoly megrökönyödést okozott. Az e-mailek ugyanis korántsem a szavazatszámlálók feladatait ecsetelték, hanem a terhes koppenhágai hölgyeket szólították fel arra, hogy vegyenek részt egy kutatási projektben.

A megdöbbenésről tanúskodó visszajelzések után a hatóságok korrigálták a hibát, és elnézést kérve immár a megfelelő üzenetet küldték ki. Mindez azonban semmit nem változtat azon, hogy

az ország történelmi fordulópont előtt áll.

Dánia ugyanis nem részese az unió védelmi politikájának, ami csaknem harmincéves múltra tekint vissza. Mindennek hátterében az az úgynevezett opt-out klauzula áll, amelyet a dánok 1992-ben a maastrichti szerződés megkötésekor vívtak ki maguknak. Egy évvel korábban Koppenhága még nemet mondott Maastrichtra, ami az Európai Unióban súlyos válságot okozott. Dánia akkor összesen négy kivételes szabályozást harcolt ki. Így

  • nem vesz részt a közös igazságügyi politikában, és
  • nem tagja az euróövezetnek sem.
  • A harmadik kivétel az uniós állampolgárságot illeti, míg
  • a negyedik az európai védelmi politika.

Ez utóbbi helyességét azonban ma már a kormány is megkérdőjelezi.

"Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni értelmetlen és brutális háborúja új korszakot nyitott Európa történetében, és új realitásokat jelentett" – mondta Mette Frederiksen miniszterelnök.

Történelmi idők történelmi döntéseket követelnek – fogalmazott a szociáldemokrata kormányfő, aki nem sokkal a háború kitörése után már azt hangoztatta, hogy az állampolgárokat az európai védelmi politikától való távolmaradás feladására kívánja ösztökélni.

Frederiksen ígéretet tett arra is, hogy az elkövetkező két évben mintegy 7 milliárd koronával (780 millió euró) növelik a katonai kiadásokat. Közvetlenül a referendum előtt a miniszterelnök megismételte, hogy az embereket az évtizedek óta élvezett különleges elbánás feladására szólítja fel.

A felmérések szerint törekvése mind a kormányban, mind a parlamenti pártok körében széles körű támogatást élvez. A közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy

az állampolgárok többsége ugyancsak az irányváltás mellett van.

Legutóbb a megkérdezettek 38 százaléka vallotta azt, hogy a különleges szabályozás feladása mellett van, 27 százalék viszont ellenezte. Május elején ugyanakkor még jelentős volt a határozatlanok aránya, minden harmadik megkérdezett akkor még nem tudott dönteni.

Elemzők szerint a NATO-csatlakozással kapcsolatos hivatalos finn és svéd szándéknyilvánítás számottevően befolyásolhatja a dánok döntését is. Mind Finnországban, mind Svédországban az ukrajnai orosz háború óta rendkívül jelentősen megnőtt a NATO-csatlakozás támogatottsága.

Ha a dánok többsége a mostani referendumon igennel szavaz, az történelmi fordulópontot jelenthet egy újabb európai országban.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×