eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Csehországban valami nagyon nincs rendben a választások előtt

Csehországban valami nagyon nincs rendben a választások előtt

Október 20-án és 21-én rendezik a cseh képviselőházi választásokat. A közvélemény-kutatások szerint az ANO mozgalom van az élen, a párt vezetői ellen azonban büntetőjogi eljárást kezdeményeztek. Andrej Babist, a mozgalom elnökét és Jaroslav Faltynek alelnököt adócsalással vádolták meg a cseh hatóságok.

Babis és Faltynek parlamenti képviselők, de a cseh képviselőház már korábban mindkettejüktől megvonta a mentelmi jogot, és így lehetővé tette a bűnügyi eljárások megindítását. Mindkét politikus azonnal bejelentette, hogy nem tekinti magát bűnösnek, és panaszt nyújtott be az eljárás ellen.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az InfoRádiónak azt mondta, bár valóban a Csehország második leggazdagabb embere, Andrej Babis vezette ANO mozgalom áll a legjobban a közvélemény-kutatásokban, de szinte biztos, hogy egyedül senki nem tud majd kormányt alakítani.

A megvádolt, vagyonos pártelnök

A politikai szervezet elnökének érdekeltségi körébe tartoznak turisztikai beruházások. Gyermekei és sógora nevén volt a Gólyafarm nevű vállalkozás, mely közel 580 millió forint értékben kapott uniós támogatást. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy ennek keretében történt-e szabálytalanság.

Mindez a választások előtt két héttel történik, tehát „ennek nem csak az a jelentősége, hogy ezt a pénzt megtalálják” – tette hozzá a szakértő.

Bár a cseh parlament felfüggesztette az érintett képviselők mentelmi jogát, ezt az új parlamentnek is meg kell tennie. Ha más lesz a képviselőház összetétele, ez nem lesz ennyire egyszerű – figyelmeztet a kutató. Jelenleg biztosnak tűnnek a pártpreferenciák, de egy ilyen ügy természetesen jelentős helyet foglalhat el a címlapokon. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy a legolvasottabb cseh újságok Andrej Babis tulajdonában vannak, amelyektől így nem várható, hogy túl sokat cikkezzenek a mozgalom botrányairól.

Az oroszbarát államfő

Milos Zeman, Csehország elnöke az Európai Tanács parlamenti közgyűlésén azt tanácsolta Ukrajnának, hogy törődjenek bele a Krím bekebelezésébe, és Moszkva kőolajjal és gázzal fizessen Kijevnek a kellemetlenségért. A külügyi szakértő szerint a cseh államfőről köztudott, hogy közel áll az oroszokhoz. A cseh kormány ezzel ügyesen taktikázik, míg az elnök a putyini érdekeknek megfelelően kommunikál, addig végrehajtó hatalom ezzel szemben pozícionálja magát, európa-barát irányt képviselve. Így mindenki megkapja azt, amit szeretne – magyarázta a kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×