eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb eredmény a londoni metrómerénylet ügyében

Őrizetbe vett a rendőrség csütörtök hajnalban Londonban egy 17 éves fiút a múlt heti londoni metrómerénylettel összefüggésben.

Ő a hatodik, akit a londoni District metróvonal egyik szerelvényén múlt pénteken elkövetett terrorcselekmény ügyében elfogtak. A fiút a dél-londoni Thornton Heath negyedben vették őrizetbe elfogatóparancs alapján, és egy helyi rendőrőrsön tartják fogva.

A rendőrség házkutatást kezdett a fiatal őrizetes lakóhelyén.

A merényletben használt pokolgép, amelyet egy festékes vödörbe rejtettek, nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.

A merénylettel összefüggésben először egy 18 éves férfit vettek őrizetbe még szombaton, a délkelet-angliai Dover kompkikötőjének indulási csarnokában.

A brit sajtó meg nem erősített értesülései szerint a hatóságok őt gyanúsítják azzal, hogy elhelyezte a házi készítésű pokolgépet a londoni metrószerelvényen.

Nem sokkal később egy 21 éves férfit vettek őrizetbe a nyugat-londoni Hounslow városrészben, a Heathrow repülőtér közvetlen közelében, kedden és szerdán pedig három embert a walesi Newport városában.

Dean Haydon, a Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának vezetője csütörtök reggel elmondta, hogy jelenleg öt helyen folynak házkutatások a merénylettel összefüggésben.

A terrorcselekmény után, péntek éjjel a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) a legmagasabb, kritikus szintre emelte a terrorellenes készültséget. Az intézkedés lehetővé tette, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

A kritikus riasztási szint nem egészen 48 óráig volt érvényben: a hatóságok vasárnap délután visszaállították a korábbi, második legmagasabb terrorkészültségi fokozatot. Ez azt jelenti, hogy az elhárító szolgálatok már nem tartanak azonnali újabb támadástól.

Szerdán újabb bombafenyegetés miatt lezártak két állomást, a brit rendőrség megerősítette, hogy egy gyanús csomag ügyében nyomozott.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×