eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szabadon utazhatnának az EU-ban a menekültek egy olasz ötlet nyomán

Sajtóértesülések szerint Olaszország úgynevezett vészhelyzeti vízumok kiadását fontolgatja a migránsoknak, akik annak birtokában szabadon utazhatnának az Európai Unió más tagállamaiba. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai elemző szerint azonban ez csupán nyomásgyakorlás.

Az Olaszországra nehezedő migrációs nyomáson enyhítene az ország vezetése az erről szóló sajtóhírek szerint azzal, hogy az unión belüli mozgást megkönnyítő, úgynevezett vészhelyzeti vízumokat adnának a migránsoknak.

Ugyan Angelino Alfano olasz külügyminiszter cáfolta, hogy Róma 200 ezer ilyen vízumot tervezne kiosztani, más olasz tisztségviselők elismerték, hogy fontolgatják az elképzelést, ha másért nem is, azért, hogy nyomást gyakoroljanak az uniós tagállamokra a tárgyalóasztalnál.

Feledy Botond külpolitikai elemző szerint is pusztán erről van szó.

"Olaszország egészen biztos, hogy most minden csatornán nyomást próbál gyakorolni az uniós vezetők felé. Erre kiváló eszköz a mostani fogás. De jogilag nyilván számos kérdést felvet, hogy valamilyen vízummal továbbküldhetőek-e a menedékkérők, tehát ez nyilván nem ennyire triviális. Politikailag azonban ez egészen biztosan egy hatékony nyomásgyakorlási eszköz".

Miközben

Olaszországba idén már több mint 90 ezer menekült és illegális migráns érkezett a Földközi-tenger felől,

Róma úgy érzi, hogy a többi uniós tagállam nem reagál segélykérésére, hogy enyhítsenek a menekültáradattal járó kihívásokon.

Felülvizsgáltatják a Tritont

A vízumok kiadásának ötlete mellett Olaszország a Földközi-tenger partvidékének ellenőrzésére kialakított uniós programot, a Tritont is felülvizsgáltatja, nemrég kezdték meg a tárgyalásokat erről.

Arra az esetre, hogy ha nem tudják elérni, hogy az uniós hajók ne csak az olaszországi partokra szállítsák a kimentett embereket, az olasz belügyminiszter már kilátásba helyezte, hogy kilépnek a műveletből.

Molnár Anna, a közszolgálati egyetem docense viszont egy korábbi nyilatkozatában úgy látta, hogy ez sem jelentene érzékelhető változást.

"Mindenesetre látszik, hogy elég elkeseredetten próbálnak valamilyen megoldást találni, hiszen azt azért mindenki leszögezte, hogy az emberélet az első, viszont ezt az egész műveletet sokszor bírálják amiatt, hogy mint egy mágnes, úgy vonzza az emberkereskedőket, embercsempészeket és rajtuk keresztül növeli a migrációs nyomást."

Néhány hete az olasz kormány még azt tervezte, hogy lezárja az NGO-k, vagyis a civil mentőhajók előtt a dél-olaszországi kikötőket, hátha elrettenti őket tevékenységüktől az, hogy csak több száz kilométerrel távolabb, Triesztben vagy Genovában köthetnének ki. Végül ezt nem tették meg, de egy szabályzatot kidolgoztak az NGO-k számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×