Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kilépés hivatalos bejelentését sürgeti az Európai Parlament

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unióból való kilépési szándékának azonnali hivatalos bejelentésére sürgette Nagy-Britanniát az Európai Parlament.

Sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén, amelyet a brit népszavazás eredménye nyomán hívtak össze.

Juncker emellett a helyzet mielőbbi tisztázásra szólította fel Londont, mint mondta: "Nem engedhetjük meg magunknak ezt a bizonytalanságot". A szavait olykor megtapsoló függetlenség-párti brit képviselőkhöz fordulva Jean-Claude Juncker viccesen odavetette: ez az utolsó alkalom, hogy önök itt tapsolnak.

„Egyáltalán miért vannak még itt?”- kérdezte az bizottság elnöke.

Manfred Weber egyebek mellett kijelentette, hogy Európában véget kell vetni a populista retorikának, annak, hogy mindenért Brüsszelt hibáztatják, és a felelősség vállalására van szükség.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője javasolta, közvetlenül választhassák meg az uniós állampolgárok a bizottság elnökét, majd úgy látta, hogy "semmilyen referendum nem törheti meg a történelmi, kulturális és világnézeti kapcsolatot a brit nép és Európa között".

Az EP liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt a jelenlegi bizonytalan helyzet mielőbbi lezárását sürgette, majd a kilépést támogató brit erők félelmekre építő kampányát nevezte sokkolónak, nem azt, hogy miként döntöttek a brit választók.

A brit euroszkeptikus Nigel Farage viszont úgy látta, hogy nem Nagy-Britannia lesz az utolsó tagország, amely elhagyja az Európai Uniót.

A vitát követően az Európai Parlament néppárti, szocialista, liberális és zöld frakciói által közösen benyújtott állásfoglalási indítványban felszólították David Cameron brit miniszterelnököt, hogy mielőbb jelentse be országa kilépési szándékát, azaz aktiválja a távozási folyamatra kidolgozott szerződéses cikkelyt.