Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Válságülés Berlinben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió elődjét, a Közös Piacot alapító hat ország külügyminisztereinek értekezlete után hétfőre a német kancellár Berlinbe hívta a francia államfőt és az olasz miniszterelnököt, valamint az Európa Tanács elnökét, hogy egységes álláspontot alakítson ki velük az EU holnapra tervezett csúcsértekezletére, amelyen várhatóan a brit kormányfő bejelenti Nagy-Britannia kiválását a szervezetből. A mai megbeszélésen alighanem szó lesz a 27 tagra zsugorodó EU további működéséről is.

A német kancellár kötetlen eszmecsere keretében személyesen akarja kifejteni a francia elnöknek és az olasz kormányfőnek, hogy szerinte milyen választ adjon az Európai Unió Nagy-Britannia kiválási szándékára. Álláspontját az Európa Tanács elnökével is szeretné összehangolni, ezért hívta meg a mai tanácskozásra Donald Tuskot is.

Angela Merkel környezetéből kiszivárgott hírek szerint a kancellár a jövőben rugalmas uniót képzel el, amely lehetőséget biztosít a tagállamok számára az európai integráció ütemének önálló meghatározására.

Tudósítók szerint az elképzelés nem új keletű, mert az ezredfordulót követően már Jóska Fischer német külügyminiszter is többször szóba hozta a kétütemű unió lehetőségét, amelyhez a motort a francia-német együttműködés jelentené.

Berlin és Párizs közti szoros összhangról tanúskodik a francia és a német külügyminiszter által a hét végén kidolgozott javaslatcsomag is, amely új európai megoldás kidolgozását szorgalmazza a menekültkérdésre, valamint a tagállamok külső-és belső biztonságának szavatolására, továbbá meggyőző válasz megadását sürgeti a gazdaság-növekedés és foglalkoztatás kihívásaira is, ami a gyakorlatban a pénzügyi nehézségekkel küzdő és a lendületes konjunktúrával rendelkező országok közti különbségek kiegyensúlyozását jelentené.

A mai berlini megbeszélésen a kancellár alighanem részletesen is kifejti tárgyalópartnereinek, hogy mit is ért a berlini kormány azon álláspontján, amely szerint a londoni politikusoknak esélyt kell adni az Európai Unióból történő kiválással járó következmények átgondolására.