eur:
392.77
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Válságülés Berlinben

Az Európai Unió elődjét, a Közös Piacot alapító hat ország külügyminisztereinek értekezlete után hétfőre a német kancellár Berlinbe hívta a francia államfőt és az olasz miniszterelnököt, valamint az Európa Tanács elnökét, hogy egységes álláspontot alakítson ki velük az EU holnapra tervezett csúcsértekezletére, amelyen várhatóan a brit kormányfő bejelenti Nagy-Britannia kiválását a szervezetből. A mai megbeszélésen alighanem szó lesz a 27 tagra zsugorodó EU további működéséről is.

A német kancellár kötetlen eszmecsere keretében személyesen akarja kifejteni a francia elnöknek és az olasz kormányfőnek, hogy szerinte milyen választ adjon az Európai Unió Nagy-Britannia kiválási szándékára. Álláspontját az Európa Tanács elnökével is szeretné összehangolni, ezért hívta meg a mai tanácskozásra Donald Tuskot is.

Angela Merkel környezetéből kiszivárgott hírek szerint a kancellár a jövőben rugalmas uniót képzel el, amely lehetőséget biztosít a tagállamok számára az európai integráció ütemének önálló meghatározására.

Tudósítók szerint az elképzelés nem új keletű, mert az ezredfordulót követően már Jóska Fischer német külügyminiszter is többször szóba hozta a kétütemű unió lehetőségét, amelyhez a motort a francia-német együttműködés jelentené.

Berlin és Párizs közti szoros összhangról tanúskodik a francia és a német külügyminiszter által a hét végén kidolgozott javaslatcsomag is, amely új európai megoldás kidolgozását szorgalmazza a menekültkérdésre, valamint a tagállamok külső-és belső biztonságának szavatolására, továbbá meggyőző válasz megadását sürgeti a gazdaság-növekedés és foglalkoztatás kihívásaira is, ami a gyakorlatban a pénzügyi nehézségekkel küzdő és a lendületes konjunktúrával rendelkező országok közti különbségek kiegyensúlyozását jelentené.

A mai berlini megbeszélésen a kancellár alighanem részletesen is kifejti tárgyalópartnereinek, hogy mit is ért a berlini kormány azon álláspontján, amely szerint a londoni politikusoknak esélyt kell adni az Európai Unióból történő kiválással járó következmények átgondolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×