eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tízezrek tüntettek Peruban Fujimori ellen

Több tízezren vonultak utcára Peruban, hogy tiltakozzanak a hét végén esedékes elnökválasztás fő esélyesének számító Keiko Fujimori, a dél-amerikai ország börtönben ülő volt államfőjének lánya ellen.

A különböző polgári mozgalmak helyi idő szerint kedd estére hirdették meg a tömegmegmozdulást, 24 évvel ezelőtt ugyanis éppen ezen a napon oszlatta fel a parlamentet az 1990 és 2000 között hatalmon lévő Alberto Fujimori akkori államfő.

Limában zsúfolásig megtelt a főváros történelmi központjában található San Martín tér, ahonnan megindult a Fujimori jelöltsége ellen békésen tiltakozó menet a választási bizottság székhelye felé. Tüntettek a külföldön élő peruiak is: a szervezők Sydney-ben, Párizsban, Brüsszelben, Madridban, Rio de Janeiróban, Buenos Airesben és Helsinkiben zajlott demonstrációkról is közzétettek fényképeket a közösségi oldalakon.

Peruban mintegy 20 városban tiltakoztak, s a szervezők becslése szerint mintegy 50 ezren vettek részt a demonstrációkon. A tüntetők azzal vádolják Keiko Fujimorit, hogy apja politikai örökségét akarja továbbvinni.

A jobboldali elnökjelölt azonban a nyilvánosság előtt elhatárolódott apja demokráciaellenes intézkedéseitől. Vasárnap kamerák előtt aláírt egy dokumentumot, amelyben kötelezte magát a demokratikus intézmények és az emberi jogok megóvására.

Alberto Fujimori jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti az emberi jog megsértése és korrupció miatt.

A keddi tüntetőket támogatásáról biztosította Ollanta Humala leköszönő elnök, a hadsereg nyugalmazott parancsnoka is, aki 2000-ben az Alberto Fujimori lemondását követelő katonai felkelést vezette.

Keiko Fujimori az április 10-i elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, és a voksok csaknem 40 százalékára számíthat a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint. Így várhatóan az első fordulóban nem tudja majd megszerezni a voksok abszolút többségét, így előreláthatólag június 5-én második fordulót kell majd tartani. A második helyért a jobboldali liberális pénzügyi szakértő, Pedro Pablo Kuczynski és a baloldali Veronika Mendoza verseng egymással.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×