Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit péntek délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata - közölte a belga szövetségi ügyészség.

A vádhatóság megerősítette, hogy a péntek délután zajló művelet az előző nap Párizsban meghiúsított terrortámadással volt összefüggésben. Ezen akció kezdetekor három detonáció hallatszott, amelyekről később a polgármester elmondta, hogy azok a rendőrség által előidézett és felügyelt robbanások voltak.

A délutáni akció során őrizetbe vett, egyelőre ismeretlen személyazonosságú férfi mellett előállítottak korábban egy Salah A. és egy Tawfik A. nevű fiatalembert is, mert a gyanú szerint nekik is közük volt a Franciaországban készülő támadáshoz. A három személy közül ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek az elfogásuk közben.

A főügyészség közlése szerint az előállítottak kapcsolatban álltak a csütörtök éjjel indított művelet során őrizetbe vett hat ember közül hárommal is, akik közül kettőt Faycal C. és Abou A. néven említettek a nyilatkozatban. A brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

Emellett megerősítették, hogy a hatóságok által már korábban is körözött Najim Laachraoui volt a második, eddig azonosítatlan repülőtéri öngyilkos merénylő, aki három nappal ezelőtt felrobbantotta magát a brüsszeli nemzetközi repülőtéren. "A DNS-vizsgálatok és a nyomozás állása alapján a szövetségi ügyészség meg tudja erősíteni, hogy az 1991. május 18-án született Najim Laachraoui volt a második repülőtéri robbantó" - közölte a főügyész.

A vádhatóság azt is megerősítette, hogy a marokkói származású, de belga állampolgárságú férfi DNS-ét megtalálták a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban használt robbanószereken és a merényleteket követő házkutatások során is.

Péntek reggel őrizetbe vették azt a fiatalembert is, akit a metró kameráinak felvételén láttak a több ember halálával járó öngyilkos merényletet elkövető Khalid el-Bakraoui mellett.

A hatóságok eközben újabb terroristát azonosítottak: a szíriai Naím el-Hámed a párizsi és a brüsszeli terrorista merényletek elkövetői köréhez tartozik. A férfi fényképét a rendőrség egyéb információk híján azzal a figyelmeztetéssel tette közzé honlapján, hogy a 28 éves gyanúsított "nagyon veszélyes, és feltehetőleg fegyverrel rendelkezik".

A Der Spiegel című német hírmagazin arról számolt be, hogy a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben két embert Németországban is őrizetbe vettek. A lap értesülései szerint meglehet, hogy egyikük a merénylők köréhez tartozik.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter a parlament előtt tartott felszólalásában kijelentette, hogy Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi terrortámadások előző héten elfogott feltételezett főszervezője a három nappal ezelőtti brüsszeli merényletek óta nem működik együtt a hatóságokkal.

Salah Abdeslamot mindössze egy órán át hallgatták ki a rendőrök a férfi előző pénteki brüsszeli őrizetbe vétele és a keddi merényletek között eltelt időben. Ez annak ellenére így történt, hogy a gyanúsított ujjlenyomatait korábban megtalálták egy hamis papírokkal kibérelt lakásban, amelyben robbanószerkezeteket és fegyvereket is tároltak.

A Le Monde francia napilap értesülései szerint a szombati kihallgatáson a rendőrök fényképeket mutattak Abdeslamnak a három nappal későbbi öngyilkos merényletek elkövetőiről, ő azonban azt állította, hogy nem ismeri őket, amit a nyomozók a jelek szerint elfogadtak.

A belga sajtó kiderítette, hogy egy rendőri jelentésben már december elején szerepelt a címe annak a lakóháznak, amely hónapokon át Salah Abdeslam búvóhelyéül szolgált. Egy rendőr december 7-én bizalmas jelentést küldött a terrorellenes biztonsági szerveknek, amelyben leírta a címét annak a brüsszeli lakóháznak, amelynél a múlt héten végül elfogták Abdeslamot. A dokumentum azonban elakadt a rendőrkapitányságon, és három hónapon keresztül nem jutott el a megfelelő helyre.

Ugyancsak a törvényhozás tagjai előtt felszólalva Jan Jambon belügyminiszter a rendőrség egyik tisztségviselőjét okolta azért, hogy tavaly szem elől tévesztették Ibrahim el-Bakraouit, a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét.

Bakraouit a török hatóságok tavaly kitoloncolták, és erről jelentést küldtek a belga szerveknek, amelyben leírták: a férfi megpróbált Szíriába jutni, hogy csatlakozzon egy szélsőséges fegyveres szervezethez. Mivel a belga hatóságok nem tudták kimutatni Ibrahim el-Bakraouinak az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést.

Jan Jambon hangsúlyozta, nem egy szervezetet vagy egy igazgatóságot hibáztat, mindössze egyetlen személy mulasztása okozta a problémát, aki túl későn kért további tájékoztatást a török féltől. "Valaki hibázott a rendőri apparátusunkból" - mondta.

John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Brüsszelbe látogatott, hogy kifejezette részvétét az ország lakosságának. "Az Egyesült Államok határozottan kiáll Belgium és Európa nemzetei mellett ebben a tragédiában" - szögezte le a tárcavezető, a szolidaritásvállalást azzal is hangsúlyozva, hogy franciául és flamand nyelven is kijelentette: "brüsszeli vagyok".