eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Új fejezet nyílik Irán és Kína kapcsolatában

Irán és Kína "új fejezetet" akar nyitni kétoldalú kapcsolataiban - fogalmazott szombaton a teheráni látogatáson tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök. A két ország illetékesei tizenhét dokumentumot írtak alá a legkülönbözőbb területeket érintő együttműködésről, így az Új Selyemút gazdasági övezet megvalósításáról vagy arról, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalmat tíz év alatt a jelenlegi mintegy 50 milliárd dolláros szintről 600 milliárd dollárra bővítik.

"Az iráni féllel való együttműködés révén, kihasználva a jelenlegi kedvező körülményeket, Kína kész emelni a kétoldalú kapcsolatok és az együttműködés szintjét, új fejezetet nyitva a kétoldalú kapcsolatokban" - mondta a sajtónak a kínai államfő a vendéglátójával, Haszan Róháni iráni elnökkel folytatott tárgyalások után.

Hszi Csin-ping derűlátásának hátterében az áll, hogy a hónap közepén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Bécsben tette közzé végleges jelentését Iránról, amelyben megállapította, a perzsa állam eleget tett a tavaly júliusi atomalkuban foglalt kötelezettségeinek, ennek nyomán pedig az Egyesült Államok és az Európai Unió a perzsa állam elleni szankciók feloldását határozta el. Kína az iráni nukleáris programmal kapcsolatos megállapodást megkötő "hatok" egyik tagja.

Hszi Csin-ping tizennégy esztendő óta az első kínai elnök, aki Iránba látogat. A kínai államfő január 19-én kezdődött körútján eddig Szaúd-Arábiát és Egyiptomot kereste fel. Teheránban találkozni fog Irán vallási és politikai vezetőjével, Szajed Ali Hamenei ajatollahhal is.

A két ország képviselői szombaton tizenhét megállapodást írtak alá, amelyek szinte minden területen előirányozzák az együttműködést, felölelve a politikai, gazdasági és kulturális szférát.

Irán teljes támogatásáról biztosította az Új Selyemút gazdasági övezet megvalósításával kapcsolatos programot (az Ázsiát és Európát összekötő ősi kereskedelmi útvonal, a selyemút újraélesztését szorgalmazó kínai kezdeményezést).

A gazdasági kérdéseken kívül a felek a politikai kérdésekre is kiterjesztették figyelmüket, elsősorban a szaúdi-iráni feszültség enyhítésének lehetőségére, valamint a dzsihadista terrorizmus elleni harcra.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×