Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elnézést kért a dízelbotrányért a VW vezérigazgatója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dízelbotrány tavaly szeptemberi kirobbanása óta első amerikai látogatásán elnézést kért a dízelmotorok emissziós értékeinek manipulálásáért a Volkswagen AG vezérigazgatója.

"Tudjuk, hogy nagy csalódást okoztunk ügyfeleinknek, az illetékes hatóságoknak és általában a nagy nyilvánosságnak is" - jelentette ki a hétfőn megnyíló Detroiti Autószalon előestéjén Matthias Müller.

"Itt és most elnézést kérek mindazért, ami a Volkswagennél rosszul alakult. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy helyrehozzuk a dolgokat" - fogalmazott.

Az amerikai hatóságok már megkapták a Volkswagen koncepcióját a botrányban érintett autók motorjainak az átalakítására - mondta, hozzátéve, hogy azt csak azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy alkalmazására zöld utat kaptak.

Matthias Müller szerdán találkozik az amerikai EPA (Environmental Protection Agency) környezetvédelmi hivatal igazgatójával, Gina McCarthyval.

A Bild am Sonntag német lap vasárnapi beszámolója szerint a Volkswagen vezérigazgatója egy újonnan kifejlesztett dízelmotor-katalizátort mutat be az EPA elnökének. A Volkswagen szóvivője a lap értesülését nem erősítette meg.

Az EPA csütörtökön dönt a Volkswagen dízelmotor-emissziós értékek korrigálására tett javaslatairól.

Matthias Müller ugyanakkor Detroitban megerősítette, hogy a Volkswagen kitart amerikai beruházási tervei mellett, sőt, a Chattanooga-i üzem több mint egymilliárd dolláros modernizálása mellett még 900 millió dollárt fordít az idén piacra kerülő új CrossBlue SUV modell gyártásába is, ami kétezer új munkahelyet teremt az Egyesült Államokban.

A Volkswagen AG tavaly 600 ezer autót értékesített az Egyesült Államokban, kissé többet, mint 2014-ben. A növekedés azonban prémium márkái, az Audi és a Porsche eladásainak volt köszönhető, mivel a VW-márka értékesítése öt százalékkal 349 ezerre csökkent.