Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Negyvenezren várnak segélyre a kiéheztetett szíriai városban, többen már éhen haltak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy negyvenezer ember - köztük húszezer gyermek - vár élelmiszersegélyre az ostromzár alá vont szíriai Madaja városában, ahol az elmúlt hónapban már két tucatnyian éhen haltak - közölte az ENSZ és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet pénteken.

A városba továbbra sem érkeztek segélyszállítmányok, de a világszervezet azon dolgozik, hogy minél hamarabb élelmiszert jutasson Madajába. A szíriai rezsim csütörtökön jelentette be, hogy lehetővé teszi a bejutást a felkelőcsoportok kezén lévő, a szíriai kormányerők által támadott településre, amely fél éve ostromzár alatt van.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője közölte, hogy eddig mind a szíriai rezsimhez hű, mind az ellenzéki fegyveresek akadályozták a segélyszállítmányok bejutását Madajába, de a jelenlegi állás szerint a következő néhány napon belül várhatóan beléphet majd az ENSZ konvoja a városba.

Legutóbb októberben engedtek be élelmiszerszállítmányt a településre. Az utóbbi időben sokan menekültek Madajába a szintén ostrom alatt lévő, közeli Zabadániból is, ami tovább súlyosbította a helyzetet.

Az ENSZ adatai szerint mintegy 40 ezer embernek van szüksége "azonnali életmentő segítségre" az éhenhalás veszélye miatt Madajában. Az ENSZ Gyermekalapja, az Unicef pedig azt közölte, hogy az éhezők nagyjából fele gyerek, és a városban "rendkívül súlyos helyzet" uralkodik.

Az MSF arról számolt be, hogy a blokád miatt december elseje óta legalább 23-an haltak éhen a szervezet által a városban felállított egészségügyi központban, köztük hat csecsemő. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet értesülései szerint további legalább 13 ember akkor vesztette életét, amikor étel után kutatva megpróbálta elhagyni a várost, de menekülés közben taposóaknára lépett vagy a kormányerők mesterlövészei agyonlőtték. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió korábban 32 halottról számolt be.

Madajai aktivisták a héten úgy nyilatkoztak, hogy egy ideje faleveleket és cserjéket ettek, de jelenleg hóvihar tombol a környéken, úgyhogy már azok sem maradtak. Egy másik beszámoló szerint a lakosok kénytelenek elpusztítani a kutyákat és a macskákat, és azok húsát enni, hogy táplálékhoz jussanak. Az interneten közzétett képeken csontsoványra fogyott gyerekek is láthatóak.

Brice de le Vingne, az MSF egyik vezetője szerint Madaja gyakorlatilag "börtönné vált", és a szervezet munkatársai kénytelenek kanalas orvosságokkal etetni a gyermekeket, mivel ez az egyetlen cukor- és energiaforrás, amihez hozzáférnek.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága pénteken arra is felhívta a figyelmet, hogy Szíriában mintegy 4,5 millióan élnek olyan területeken, ahová csak nehezen tudnak eljutni a nemzetközi segélyszervezetek szállítmányai, 400 ezren pedig olyan településeken ragadtak, ahová egyáltalán nem ér el a külső segítség.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret, és milliók kényszerültek elhagyni otthonaikat.