eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lázadás tört ki egy ausztráliai menekülttáborban

Lázadás tört ki hétfőre virradóra az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten, egy zárt menekülttáborban az egyik ott élő menedékkérő halálát követően. Sajtójelentések szerint a bentlakók átvették a létesítmény felett az ellenőrzést.

Az ausztrál bevándorlásügyi hatóságok elismerték, hogy "zavargások vannak" a nyugat-ausztráliai Perth városától 2650 kilométerrel északnyugatra található sziget bevándorlási központjában, és mint hangsúlyozták, dolgoznak a rend helyreállításán. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

A helyi média arról is beszámolt, hogy a menekülttáborban élők a létesítmény több pontján tüzet gyújtottak, törtek-zúztak, és átvették az ellenőrzést, az őrök pedig elmenekültek.

A Radio New Zealand (RNZ) úgy tudja, hogy a táborban a lázadók gumibotokkal és rudakkal vannak felfegyverezve. Az egyik menedékkérő az új-zélandi rádióadónak azt mondta: a lázadás azután tört ki, hogy rábukkantak egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Egyelőre nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A karácsony-szigeti táborban élők már régóta panaszkodnak a rossz bánásmódra. Az idén májusban közzétett hivatalos adatok szerint az indiai-óceáni szigeten 149 bevándorlót tartanak fogva.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal valamely szigetre - a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába - szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátust kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×