eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Népszavazást írtak ki Szlovéniában az azonos neműek házasságát engedélyező törvényről

Szlovéniában népszavazást írtak ki december 20-ra az azonos neműek házassága ügyében, amelyről korábban törvényt fogadott el a parlament - jelentette szerdán a helyi média.

A ljubljanai parlament márciusban megszavazta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, amely egyben megteremtette a párok örökbefogadási jogát is. Konzervatív csoportok a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy népszavazást kezdeményezzenek a törvényről.

A referendummal a kezdeményezők azt akarják elérni, hogy az emberek véleményt mondhassanak arról, támogatják-e vagy sem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát.

Melegjogi szervezetek azzal érveltek, hogy emberi jogi kérdésekről nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött.

Szlovéniában ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki egy törvény visszavonásáról, amelyet a parlament már jóváhagyott, 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összegyűjteni. Szakértők szerint csak abban az esetben lenne visszavonható a törvény, ha a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazó nemet mondana a törvényre.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×