Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ferenc pápa az egyik római temetőben imádkozott a halottakért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az olasz főváros legrégebbi köztemetőjében mutatott be misét Ferenc pápa vasárnap délután. Az egyházfő a halottakért imádkozott és áldását adta a sírokra.

A Verano temető bejáratánál bemutatott szabadtéri misén Ferenc pápa a szentség felé vezető útról beszélt. Úgy fogalmazott, a szentség útja vezet egyedül a boldogsághoz, ugyanakkor ez az Isten felé vezető út egyben a legnehezebb is, mivel a mindenkori többség által követett iránnyal ellentétes.

Ferenc pápa kijelentette, boldogok azok, akik meg tudnak bocsátani embertársaiknak anélkül, hogy mindenki és minden felett ítélkeznének. A szavait hallgató tömegtől azt kérdezte, vajon boldogok-e azok, akik embertársaikat becsapják és feszültséget, vitákat keltenek.

A mise végén Ferenc pápa az elhunytakért imádkozott és megáldotta a sírokat. Egy római család sírján egy szál fehér rózsát helyezett el.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta minden évben misét mutat be a római Verano temetőben Mindenszentek ünnepének délutánján. Ez a legrégebbi és legismertebb köztemető az olasz fővárosban: műemlék sírkertnek számít számos híres olasz és külföldi sírjával.

A Veranóban eltemetett magyarokról emlékeztek meg a pápai misével egy időben a temető magyar parcellájában tartott megemlékezésen. A római magyar közösség tagjaival tartott megemlékezést Tóth Tamás pápai káplán, a római Pápai Magyar Intézet rektora vezette.