eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Eltávolították a szerelemlakatokat Júlia veronai házáról

Több ezer úgynevezett szerelemlakatot távolítottak el a Júlia háza előtti kapuról Veronában: a kaput az a veszély fenyegette, hogy összedől a lakatok súlya alatt.

Naponta érkeznek tömegek a Shakespeare műve alapján híressé vált ház belső udvarára, az erkély alá. A párok Rómeó és Júlia történetére emlékezve gyakran itt ígérnek egymásnak örök hűséget, holott ez a valóságban nem létezett főszereplőknek sohasem adatott meg, és maga William Shakespeare sem járt soha Veronában.

Turisták ezrei helyezik a szerelmüket jelképező lakatot a kapura vagy erősítik szerelmes ígéreteiket tartalmazó cetlijeiket a falra. A néphiedelem szerint ugyanis aki így tesz, az egész életében boldog lesz és hűséges marad párjához. Túl sok turista esik azonban túlzásba, és nem papírra, hanem közvetlenül a falra vési ígéretét - panaszkodott a polgármester.

A házat 1905-ben szerezte meg a városvezetés a Dal Capello családtól, és a nevek hasonlósága alapján a regényben szereplő Capulet család tulajdonává nyilvánította, így teremtve új turisztikai látványosságot.

Nemcsak Veronában, hanem Velencében is gondot jelentenek a lakatok: itt kampányt is indítottak a szerelmi szimbólum ellen. Plakátokon szólítják fel a fiatalokat, hogy szakítsanak a kis és nagy lakatok hagyományával.

A szerelemlakatok divatját Federico Moccia író 2006-ban megjelent, Ho voglia di te (Akarlak) című regénye terjesztette el a fiatalok körében. Azóta Olaszországban utcai árusoktól már néhány euróért lehet vásárolni lakatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×