Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Eltávolították a szerelemlakatokat Júlia veronai házáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ezer úgynevezett szerelemlakatot távolítottak el a Júlia háza előtti kapuról Veronában: a kaput az a veszély fenyegette, hogy összedől a lakatok súlya alatt.

Naponta érkeznek tömegek a Shakespeare műve alapján híressé vált ház belső udvarára, az erkély alá. A párok Rómeó és Júlia történetére emlékezve gyakran itt ígérnek egymásnak örök hűséget, holott ez a valóságban nem létezett főszereplőknek sohasem adatott meg, és maga William Shakespeare sem járt soha Veronában.

Turisták ezrei helyezik a szerelmüket jelképező lakatot a kapura vagy erősítik szerelmes ígéreteiket tartalmazó cetlijeiket a falra. A néphiedelem szerint ugyanis aki így tesz, az egész életében boldog lesz és hűséges marad párjához. Túl sok turista esik azonban túlzásba, és nem papírra, hanem közvetlenül a falra vési ígéretét - panaszkodott a polgármester.

A házat 1905-ben szerezte meg a városvezetés a Dal Capello családtól, és a nevek hasonlósága alapján a regényben szereplő Capulet család tulajdonává nyilvánította, így teremtve új turisztikai látványosságot.

Nemcsak Veronában, hanem Velencében is gondot jelentenek a lakatok: itt kampányt is indítottak a szerelmi szimbólum ellen. Plakátokon szólítják fel a fiatalokat, hogy szakítsanak a kis és nagy lakatok hagyományával.

A szerelemlakatok divatját Federico Moccia író 2006-ban megjelent, Ho voglia di te (Akarlak) című regénye terjesztette el a fiatalok körében. Azóta Olaszországban utcai árusoktól már néhány euróért lehet vásárolni lakatokat.