eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Jacenyuk: Putyin célja Ukrajna függetlenségének megszüntetése

Vlagyimir Putyin orosz elnök célja lerombolni Ukrajnát mint független államot, és helyreállítani a Szovjetuniót - jelentette ki szombaton egy kijevi nemzetközi konferencián az ukrán miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk dicsérte azokat a gazdasági szankciókat, amelyeket az Európai Unió és az Egyesült Államok pénteken vezetett be Oroszország ellen. Úgy vélte, hogy a büntetőintézkedések súlyosan ártanak az orosz gazdaságnak, "blöff Oroszország részéről, hogy nem érdeklik a szankciók".

"Hiába van tűzszünet, amellyel a cél a mészárlás megállítása volt, még mindig háborúban állunk, és ebben a fő agresszor az Oroszországi Föderáció. Putyin egy újabb megszilárdult konfliktust akar. Célja egész Ukrajna bekebelezése. Nem tudja elfogadni, hogy Ukrajna az európai család része legyen. Oroszország veszélyezteti a világrendet és egész Európa biztonságát" - jelentette ki Jacenyuk a konferencián, amelyen európai parlamenti képviselők és üzletemberek is részt vesznek.

Szerinte Oroszország következő lépése az lesz, hogy egy "folyosóval" összeköti az orosz határt az általa márciusban bekebelezett Krím félszigettel.

Hangsúlyozta, hogy nyolc nappal a kelet-ukrajnai orosz szakadárok és Ukrajna tűzszüneti megállapodása után még korai a konfliktus rendezettségéről beszélni.

"A kétoldalú békemegállapodás Moszkvával nem a legjobb ötlet. Én az úgynevezett genfi formátum mellett állok ki, amely az Egyesült Államokból, az Európai Unióból és Oroszországból áll (Ukrajnán kívül), nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytassunk Oroszországgal. Boldog leszek, ha béke lesz, de milyen áron lesz? Harcolni fogunk hazánkért és a függetlenségünkért" - szögezte le Jacenyuk. Arra kérte Washingtont és Brüsszelt, hogy "vállaljanak kezességet az ukrajnai béketervért".

A kormányfőt megkérdezték a konferencián Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról, amire Oroszország ellenállása miatt egyelőre nincs kilátás. Õ azt válaszolta: tudja, hogy az észak-atlanti szövetség még nem kész az ország felvételére, de "a jelenlegi különleges körülmények között a NATO az egyetlen eszköz Ukrajna megvédésére".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×