eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rajoy a NATO-hoz fordul, hogy szálljon szembe a dzshadista fenyegetéssel

A NATO erőinek dél-európai növelését fogja kérni Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az észak-atlanti szövetség csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozásán - közölték hivatalos források szerdán Madridban.

A kormányfő szerint érthető és támogatható, hogy a legnagyobb figyelmet Európában most az orosz-ukrán konfliktus kapja. Úgy látja azonban, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a kontinens közvetlen közelében érzékelhető dzsihadista fenyegetést, amelyet az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet jelent. Rajoy ezért azt kéri a szövetségtől, hogy a jelenlegi helyzetben tartsák szem előtt, mi történik Dél-Európában.

Ugyanezt hangsúlyozta a spanyol védelmi miniszter is az EFE hírügynökség adott interjújában. "A dzsihadista terrorizmus egyike Spanyolország és a világ legnagyobb biztonsági és védelmi problémáinak" - fogalmazott Perdo Morenés, aki szerint Afrika az instabilitás gócpontja.

A walesi Newportban rendezett NATO-csúcs központi témája az orosz-ukrán helyzet lesz. A tervek szerint döntenek arról, hogy erőteljesen növeljék a keleti tagországokban a szövetséges katonai jelenlétet az Ukrajnával szembeni agresszív orosz fellépés miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×