eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Martonyi Szíriáról: Az ENSZ BT-nek kell megtalálnia a közös álláspontot

Minden eddiginél fontosabb és sürgősebb, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) találja meg Szíria ügyében a közös álláspontot, és tegyen megfelelő lépéseket a jövőbeni támadások megakadályozásáért - közölte Martonyi János külügyminiszter hétfőn az MTI-vel.

A tárcavezető közleményében kiemelte: ez a magyar álláspont megjelent az európai uniós külügyminiszterek vilniusi ülését lezáró szombati közös nyilatkozatban csakúgy, mint az egy nappal korábbi szentpétervári nyilatkozatban, amelyet a G20-csúcstalálkozó résztvevőinek többsége elfogadott, és amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Hasonló irányba mutat John Kerry amerikai külügyminiszter hétfői állásfoglalása, amelyben Szíriát vegyi fegyvereinek átadására szólította fel. Magyarország reméli, hogy az Aszad-rezsim - amely eddig következetesen tagadta a vegyi fegyverek bevetését - ennek eleget tesz, és így elkerülhető a válság kiszélesedése - tette hozzá.

Martonyi János emlékeztetett: Magyarország következetes álláspontot képvisel a szíriai válsággal kapcsolatban, világossá tette, hogy "a saját népe ellen folytatott, eszközökben nem válogató háborújával az Aszad-rezsim elveszítette törvényes jogát az ország irányítására".

Az augusztus 21-i vegyifegyver-támadás még az eddig százezernyi halálos áldozatot követelő vérontásban is egy határvonal átlépését jelentette - hangsúlyozta, hozzátéve, a bizonyítékok egyre egyértelműbben az Aszad-rezsim felelősségét igazolják.

A nemzetközi közösség nem maradhat tétlen a másfél ezer emberéletet kioltó brutális akció után, ezért világos és határozott választ kell adnia - közölte a miniszter. Úgy látja, a nemzetközi közösségnek egyértelművé kell tennie, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása elfogadhatatlan, és az emberéletek védelmében kötelessége megakadályoznia a hasonló bűncselekményeket. Magyarország várakozással tekint a vegyifegyver-támadással kapcsolatban folytatott ENSZ-vizsgálat eredménye elé - tette hozzá.

Martonyi János közleményében kitért arra is, hogy a szíriai konfliktusnak nincs katonai megoldása, és csak egy átfogó, az ország minden közösségének - köztük a keresztényeknek - biztonságot nyújtó politikai megoldás jelenthet kiutat a jelenlegi vérontásból.

John Kerry hétfőn arra az újságírói kérdésre, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére, azt mondta: ehhez az szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-készletének "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek a következő egy hétben, lehetővé téve a teljes leltárt. Hozzátette: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

Hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány meggyőződése szerint a szíriai válságra nincs katonai megoldás, a konfliktust csak politikai rendezéssel lehet lezárni. Ha azonban az érintett felek egyike azt tapasztalja, hogy büntetlenül bevethet olyan vegyi fegyvereket, amelyek alkalmazása csaknem egy évszázada tilos, akkor soha nem ül a tárgyalóasztalhoz - jelentette ki hétfői londoni sajtóértekezletén az amerikai külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×