eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Demonstráció közepette tüntették ki Cohn-Benditet rangos német díjjal

Rangos német elismeréssel tüntették ki szombaton Daniel Cohn-Benditet, ugyanakkor a Theodor Heuss-díj stuttgarti díjátadó ünnepségének helyszíne előtt demonstrálók tiltakoztak a német-francia európai parlamenti képviselő kitüntetése ellen.

A politikai kultúra fejlesztésének támogatására 1964-ben létrehozott, pártoktól független Theodor Heuss Alapítvány elnöksége és kuratóriuma a szervezet honlapján olvasható közlemény szerint a demokrácia megújításáért végzett munkájáért ítélte oda Daniel Cohn-Benditnek a díjat, amellyel korábban többek között Václav Havel néhai cseh államfőt és Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminisztert tüntették ki.


Peter Hauk, a CDU tartományi parlamenti frakciójának vezetője a Süddeutsche Zeitung című lap szombati beszámolója szerint azzal indokolta a felszólítást, hogy "egy pedofil" nem érdemes a díjra, amely az első nyugatnémet államfő, az FDP-s Theodor Heuss nevét viseli.

A pedofília vádja Daniel Cohn-Bendit 1975-ben megjelent Le grand bazar (A nagy bazár) című könyvének egyes mondatain, és egy 1982-ben sugárzott francia tévéműsorban tett kijelentésein alapul. A 68 éves politikus több alkalommal elhatárolódott a gyermekkori szexualitásról a beszélgetős műsorban tett megjegyzéseitől, és huszonéves korában írt könyvének vonatkozó, kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolatra utaló részétől, hangsúlyozva, hogy az nem tényeket tartalmazó leírás, hanem csupán rossz minőségű irodalmi szöveg.
A kijelentések körüli vita azt követően éledt fel újra, hogy az alapítvány az év elején felkérte Andreas Vosskuhlét, a német alkotmánybíróság elnökét a díjazottat méltató beszéd megtartására, ezt pedig Andreas Vosskuhle azzal az indoklással hárította el, hogy a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy egyetért Daniel Cohn-Bendit "nem problémamentes" megnyilvánulásaival.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×