Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Repedéseket találtak egy amerikai légitársaság gépein

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Repedéseket találtak a Southwest Airlines amerikai légitársaság egyes gépein, hasonlókat ahhoz, ami miatt a múlt pénteken kényszerleszállást hajtott végre ugyanennek a társaságnak egy hasonló típusú utasszállítója - közölték a hatóságok.

A Southwest Boeing-737-300-as gépe az egyesült államokbeli Phoenixből tartott Sacramento városába, amikor az utasok feje fölött egy robajt követően rés keletkezett és hirtelen csökkeni kezdett a nyomán az utastérben. A pilótáknak sikerült a nagy magasságból (10 485 méter) alacsonyabbra kormányozni a gépet, majd letenni a délnyugati Arizona egyik katonai repülőterén. A 118 utasból senki sem sérült meg, a gép középső részén, a törzsön ugyanakkor másfél méteres lyuk keletkezett.

A légitársaság, amely a balesetet követően időlegesen kivonta a forgalomból ilyen típusú utasszállítóit, vasárnap közölte, hogy két újabb gépén repedéseket találtak. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) egyik tagja később azt mondta, hogy hasonló hibára bukkantak egy harmadik gépnél is. A Southwest 19 másik Boeing 737-300-asán a gyártó cég különleges vizsgálata nem mutatott ki hibát. További hatvan gép ellenőrzése keddig is eltarthat.

Ez azt jelentheti, hogy folytatódnak a járatlemondások. A hétvégén mintegy 600 járatot töröltek, azt követően hogy a Southwest felfüggesztette a géptípus használatát.

A három gépnél kimutatott repedések a szegecselt illesztéseknél alakultak ki - mondta Robert Sumwalt, az NTSB egyik tagja. Hozzátette, a Boeing repülőgépgyár hamarosan ajánlást tesz közzé, amelyben javasolja, hogy az ilyen típusokkal repülő társaságok vessék széles körű vizsgálat alá a repülőgépeiket. Az ellenőrzés a 15 évnél idősebb, 39 ezer le- és felszállást teljesített gépeknél javallott, különös tekintettel a törzs vonalán futó szárnyillesztések szegecseléseire.

A világon 931 ilyen modell teljesít szolgálatot, ebből 288 az Egyesült Államokban.