eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Repedéseket találtak egy amerikai légitársaság gépein

Repedéseket találtak a Southwest Airlines amerikai légitársaság egyes gépein, hasonlókat ahhoz, ami miatt a múlt pénteken kényszerleszállást hajtott végre ugyanennek a társaságnak egy hasonló típusú utasszállítója - közölték a hatóságok.

A Southwest Boeing-737-300-as gépe az egyesült államokbeli Phoenixből tartott Sacramento városába, amikor az utasok feje fölött egy robajt követően rés keletkezett és hirtelen csökkeni kezdett a nyomán az utastérben. A pilótáknak sikerült a nagy magasságból (10 485 méter) alacsonyabbra kormányozni a gépet, majd letenni a délnyugati Arizona egyik katonai repülőterén. A 118 utasból senki sem sérült meg, a gép középső részén, a törzsön ugyanakkor másfél méteres lyuk keletkezett.

A légitársaság, amely a balesetet követően időlegesen kivonta a forgalomból ilyen típusú utasszállítóit, vasárnap közölte, hogy két újabb gépén repedéseket találtak. Az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság (NTSB) egyik tagja később azt mondta, hogy hasonló hibára bukkantak egy harmadik gépnél is. A Southwest 19 másik Boeing 737-300-asán a gyártó cég különleges vizsgálata nem mutatott ki hibát. További hatvan gép ellenőrzése keddig is eltarthat.

Ez azt jelentheti, hogy folytatódnak a járatlemondások. A hétvégén mintegy 600 járatot töröltek, azt követően hogy a Southwest felfüggesztette a géptípus használatát.

A három gépnél kimutatott repedések a szegecselt illesztéseknél alakultak ki - mondta Robert Sumwalt, az NTSB egyik tagja. Hozzátette, a Boeing repülőgépgyár hamarosan ajánlást tesz közzé, amelyben javasolja, hogy az ilyen típusokkal repülő társaságok vessék széles körű vizsgálat alá a repülőgépeiket. Az ellenőrzés a 15 évnél idősebb, 39 ezer le- és felszállást teljesített gépeknél javallott, különös tekintettel a törzs vonalán futó szárnyillesztések szegecseléseire.

A világon 931 ilyen modell teljesít szolgálatot, ebből 288 az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×