eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szexbotrány egy bonni jezsuita gimnáziumban

A bonni Aloisius gimnáziumban - hasonlóan két másik német jezsuita középiskolához - egyes tanárok évtizedeken át szexuális bűncselekményeket követtek el a diákok terhére. Keddig 12 esetre derült fény - jelentette be az iskola vezetése.

Robert Wittbrodt, aki a bonni iskola nevében nyilatkozott, elmondta, hogy egy eset kapcsán már értesítették az ügyészséget.

A gimnázium eddigi rektora, Theo Schneider atya hétfőn lemondott, miután megvádolták, tudott arról, hogy az intézményben szexuális bűntetteket követtek el és büntetlenül maradtak tanárok. Lemondását azzal indokolta, hogy ezáltal megkönnyíti az ellene is felhozott vádak tisztázását.

Wittbrodt elmondta, hogy négy esetben egy papot vádoltak meg, aki 1952-től tíz évig dolgozott az iskolában, és 1972-ben halt meg. Bár nem részletezte, annyit jegyzett meg, hogy ellene különösen súlyos bűncselekményt fogalmaztak meg az intézmény egykori diákjai.

Egy másik pap 2007-ig volt az iskola munkatársa, ma egy otthonban él 82 évesen. Az ellene felhozott vádak a hetvenes és nyolcvanas évekre nyúlnak vissza, de még 2000 elején is követett el megrontást. Egy, nevét nem közlő tanítvány azt állította, hogy a pap zuhanyozás közben fogdosta.

Az ügyben az ügyészség is vizsgálódik. Ugyanakkor - Wittbrodt közlése szerint - az iskola jelenlegi tanárai ellen nem merült fel szexuális bűncselekmény vádja. Hozzáfűzte, az intézmény csak egyszer élt meg hasonló horderejű válságot, amikor a nácik bezárták.

A bonni koedukált Aloisius gimnáziumban 800 diák tanul. Ezen kívül a jezsuita rend által fenntartott másik két németországi - a berlini Canisius és a fekete-erdei St. Blasien - iskolában is ismertté váltak hasonló, szexuális zaklatással és megrontással kapcsolatos esetek az utóbbi hetekben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×