Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb bizonyíték a globális felmelegedésre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eddigi legforróbb évtizedet mérték Ausztráliában a globális felmelegedés hatására - közölte az ország meteorológiai intézete.

Az átlaghőmérséklet 2000 és 2009 között 0,48 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961 és 1990 között mért átlag - közölte éves éghajlati jelentésében az ausztrál meteorológiai intézet. Az előrejelzések szerint 2010 az eddigieknél is forróbb lesz, mintegy 0,5-1,0 Celsius-fokos emelkedést várnak az átlaghőmérséklethez képest.

"A csendes-óceáni térségben az El Nino-jelenség utóhatásai érződnek, ezért 2010 szintén melegebb lesz az átlagnál" - mondta David Jones éghajlatkutató.

A jelentéssel Peter Garrett környezetvédelmi miniszter azon ellenzéki politikusok ellen kíván fellépni, akik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére leghatékonyabbnak tekintett kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) bevezetését akadályozzák. A kormány februárban foglalkozik újra az ETS bevezetésével, amelynek kudarca akár előre hozott választásokhoz vezethet.

Az ausztrálok 2009-re úgy emlékeznek, mint a rendkívül súlyos bozóttüzek, homokviharok, csapadékhiány, bizonyos területeken az áradások, illetve a hőhullámok évére.

Az elmúlt esztendő a második legmelegebb év volt az 1961 és 1990 között mért átlaghőmérséklet fölötti 0,9 Celsius-fokkal és három rekordnak számító hőhullámmal, amely Ausztrália eddigi legsúlyosabb, 173 halálos áldozatot követelő bozóttüzeit okozta.

A kontinens belső területein mért melegedés a partszakaszokhoz képest kétszer gyorsabb - derül ki a jelentésből. "Az 50-60 éve tapasztalható melegedéssel paradox módon az időjárás is nedvesebb lett. Elsősorban az északi területeken több a csapadék, miközben a hőmérséklet is melegszik" - magyarázta Jones.