Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesebb a civil áldozat Irakban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 2003-as invázió óta legalacsonyabb szintre esett vissza a terrorcselekmények polgári áldozatainak száma novemberben Irakban - közölték hétfőn illetékesek.

A bagdadi egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt hónapban 88 civilt öltek meg erőszakos cselekményekben, így a civil halálos áldozatok havi mérlege először csökkent 100 fő alá.

"Ezek a legalacsonyabb statisztikai mutatók az invázió óta" - hangsúlyozta a belügyi tárca egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

A civil áldozatok száma fokozatosan csökkent az elmúlt két évben, ahogy csillapulni kezdett az amerikai invázió idején kirobbant, felekezetek közötti háború a korábban uralkodó szunnita muszlimok és a többségi síiták között.

Feltételezett szunnita iszlamisták, így az al-Kaida harcosai és az egykori diktátor, Szaddám Huszein betiltott Baath pártjának hívei azonban mindmáig képesek pusztító terrortámadásokat végrehajtani.

Augusztus 19-én két teherautós öngyilkos merénylő 95 emberrel végzett Bagdadban a külügy- és a pénzügyminisztérium épületénél, október 25-én pedig két hasonló támadás 155 ember életét oltotta ki az elmúlt két év legvéresebb merényletében.

Az októberi bombatámadások abban a hónapban 343 főre növelték a polgári áldozatok számát a szeptemberi 125 halotthoz képest, amely az addigi legnyugodtabb hónap volt Szaddám Huszein megdöntése óta. A Bagdad és más iraki városok piactereit és buszállomásait még egy éve is szinte naponta érő bombatámadások mindazonáltal megritkultak azóta, ahogy a lázadók fokozatosan felhagytak a felekezetek közötti vérontással.