eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kevesebb a civil áldozat Irakban

A 2003-as invázió óta legalacsonyabb szintre esett vissza a terrorcselekmények polgári áldozatainak száma novemberben Irakban - közölték hétfőn illetékesek.

A bagdadi egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt hónapban 88 civilt öltek meg erőszakos cselekményekben, így a civil halálos áldozatok havi mérlege először csökkent 100 fő alá.

"Ezek a legalacsonyabb statisztikai mutatók az invázió óta" - hangsúlyozta a belügyi tárca egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

A civil áldozatok száma fokozatosan csökkent az elmúlt két évben, ahogy csillapulni kezdett az amerikai invázió idején kirobbant, felekezetek közötti háború a korábban uralkodó szunnita muszlimok és a többségi síiták között.

Feltételezett szunnita iszlamisták, így az al-Kaida harcosai és az egykori diktátor, Szaddám Huszein betiltott Baath pártjának hívei azonban mindmáig képesek pusztító terrortámadásokat végrehajtani.

Augusztus 19-én két teherautós öngyilkos merénylő 95 emberrel végzett Bagdadban a külügy- és a pénzügyminisztérium épületénél, október 25-én pedig két hasonló támadás 155 ember életét oltotta ki az elmúlt két év legvéresebb merényletében.

Az októberi bombatámadások abban a hónapban 343 főre növelték a polgári áldozatok számát a szeptemberi 125 halotthoz képest, amely az addigi legnyugodtabb hónap volt Szaddám Huszein megdöntése óta. A Bagdad és más iraki városok piactereit és buszállomásait még egy éve is szinte naponta érő bombatámadások mindazonáltal megritkultak azóta, ahogy a lázadók fokozatosan felhagytak a felekezetek közötti vérontással.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×