eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Franciaországban mediátor segíti a bajba jutott hiteleseket

Mediátort nevezett ki csütörtökön a francia kormány, akinek az a feladata, hogy az úgynevezett toxikus, azaz mérgezett hitelek felvétele miatt eladósodott helyi önkormányzatok és hitelezőik között közvetítsen. Az adóhivatalnál magas beosztást betöltő Éric Gissler-nek nem csupán az adósságok átütemezésében, esetleg a meglévő hitelek átalakításában kell segítenie, hanem egy úgynevezett "Jó gyakorlatok chartájának" a kidolgozásában is, amely a jelenlegihez hasonló kockázatvállalásokat hivatott a jövőben megelőzni.

Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, Franciaországban az elmúlt években számos település - kisebb nagyobb városok, falvak, sőt megyék - vettek fel kifejezetten kedvezményesnek minősülő, általában változó kamatozású hitelt a pénzt korábban két kézzel szóró bankoktól. A gazdasági válság kirobbanását követően aztán kiderült, hogy ezek a kölcsönök - éppen a megváltozott, azaz az égbe ugrott kamatok miatt - a helyi közösségek létét fenyegetik, és azóta "mérgezett hiteleknek" nevezik azokat, és mindenki igyekszik tőlük szabadulni.

Azt, hogy pontosan hány település érintett, egyelőre meglehetősen sűrű homály fedi, melynek kialakulásához maga a kormány is hozzájárult. A gazdasági minisztérium illetékesei még néhány napja is "minimálisnak" nevezték azoknak az önkormányzatoknak a számát, amelyek "mérgezett" kölcsönt vettek fel. Christine Lagarde gazdasági miniszter szerint számuk nem haladja meg az ötvenet, ami az 56 ezer francia településnek valóban "csupán a töredékét" képezi.

Az ellenzéki szocialisták, valamint az elemzők egy része azonban úgy véli, a valóság ennél sokkal súlyosabb. Úgy tudják, csak a helyi önkormányzatok pénzének kezelésére szakosodott, amúgy a gazdasági válság kirobbanásakor csaknem csődbe ment belga-francia Dexia bank mintegy négyezer "toxikus szerződést" kötött Franciaországban.

Az ügy kapcsán ráadásul egy újfajta vita is kibontakozóban van: a mérgezett hitellel nyakig eladósodott, Párizzsal közvetlenül határos Seine-Saint-Denis megye szocialista elnöke például azt mondja, az államnak sokkal alaposabban ellenőriznie kellett volna, hogy milyen szerződéseket írnak alá a települési önkormányzatok. És bár ezt az érvet a gazdasági tárcánál azzal söpörték le az asztalról, hogy az önkormányzatok autonómiájáról rendelkező törvény ezt nem teszi lehetővé, egy most nyilvánosságra hozott jelentés a Fillon-kormányt magyarázkodásra kényszerítheti.

A l'Express című hetilap arról számolt be ugyanis, hogy egy az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzésére szakosodott iroda már 2007-ben figyelmeztette a pénzügyminisztériumot a települések rossz adósságstruktúrájának problémájára, ám az illetékesek akkor azt mondták, a kérdés nem aktuális.

A legérintettebb települések az elmúlt másfél évben a legkülönbözőbb módokon igyekeztek magukon segíteni: a dél-közép franciaországi, kétszázezres Saint-Etienne város vezetése például a bíróságtól kérte a Deutche Bankkal megkötött 20 millió eurós hitelszerződése semmissé nyilvánítását, a polgármester szerint ugyanis a pénzintézet nem tájékoztatta a szerződést aláíró elődjét a kölcsön kockázatairól.

A kormány által most kinevezett mediátornak mindenesetre nem lesz könnyű dolga: nem csak a pereskedő feleket kell újra tárgyalóasztalhoz ültetnie, hanem el kell fogadtatnia a bankokkal azoknak a polgármestereknek a kérését, akik hiteleik átütemezését, sőt kifejezett átalakítását követelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×