eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Obama népszerűségi mutatója 50 százalék körül állapodik meg

Barack Obama amerikai elnök népszerűségi mutatója 50 százalék körül állapodik meg, ami megfelel több korábbi elnök támogatottságának hivatalba lépésük évének őszén - állapította meg kedden a Politico hírportál.

Obama népszerűségi mutatója januári beiktatásakor még jelentős mértékben meghaladta a 60 százalékot, majd hosszú nyári esést követően az érték 50 százalék körül stabilizálódni látszik. A mért értékek augusztus óta lényegében nem változtak.

A Gallup legfrissebb kutatása szerint az elnök tevékenységét a népességnek pontosan a fele helyesli. A Rasmussen 48-52 százalékos népszerűséget mért az utóbbi hetekben, míg a Zogby internetes közvélemény-kutatónál Obama támogatottsága 49 százalékos.

Bill Clinton, Ronald Reagan, Jimmy Carter és Richard Nixon népszerűségi mutatója is 50 százalék körül alakult mandátumuk első évének hasonló időszakában a Gallup egykori felmérései szerint.

Három elnök - John F. Kennedy, George H.W. Bush és George W. Bush - első szeptemberükben viszont nagyobb, 70 százalék feletti népszerűségnek örvendtek. Az előző elnök esetében valószínűleg szerepet játszottak ebben a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrormerényletek. Dwight Eisenhower népszerűsége 61 százalékos volt elnökségének első szeptemberében.

Andrew Kohut, a Pew közvélemény-kutató intézet elnöke szerint megállt Obama utóbbi hónapokban észlelt népszerűségvesztése. Az elnök szerinte meglehetősen jól teljesít a felméréseken egy olyan országban, ahol a munkanélküliség megközelíti a 10 százalékot és kiélezett vita folyik az egészségügy reformjáról.

A népszerűségi mutatók alakulása kapcsán Josh Earnest, a Fehér Ház egyik szóvivője azt mondta: Obama elnök nem a felméréseken akar jól szerepelni és félretette a pártos megfontolásokat, hogy azoknak a problémáknak a megoldásával, egyebek mellett az egészségügy átalakításával foglalkozzon, amelyeket Washingtonban hosszú idő óta szőnyeg alá söpörtek. Egyúttal megjegyezte, biztos benne: a felmérések adatai idővel tükrözni fogják azt, hogy Obama az amerikai családok érdekeit helyezi előtérbe.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×