Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hitler terve megvalósult - bár csak kicsiben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Makett formájában megtekinthető Germania, azaz a gigantikus város, amelyet Adolf Hitler álmodott meg birodalmi főépítészével közösen, és amelyet nemcsak a Harmadik Birodalom, hanem az egész világ központjának szánt. A terv Berlinben, a holokauszt emlékhelytől nem messze kapott helyet. A maketten látható a Führer gigantikus diadalíve, valamint a Dicsőség Csarnoka, amelyhez képest a római Szent Péter Bazilika eltörpült volna.

A makett, amelynek leleplezésén Pees Steinbrück német szövetségi pénzügyminiszter is részt vett, nem messze kapott helyet a berlini holokauszt emlékműtől, valamint a Führer egykori főhadiszállásától.

Az alkotók azt mondják: a terveket azért mutatják be, hogy érzékeltessék az egykori vezér gigantomániáját.

Germania a Harmadik Birodalom, valamint - megálmodói szerint - a világ fővárosa lett volna. Albert Speer birodalmi főépítész és Adolf Hitler közösen tervezték meg Berlin átépítését, amelyhez a háború megnyerése után kezdtek volna hozzá.

Egy 120 méret széles, 5 kilométer hosszú sugárutat álmodtak meg, amely tengelyként szelte volna ketté a várost, és amely a katonai parádék színhelyéül szolgált volna. Ennek egyik végén kapott volna helyet a kormányzati negyed, benne a Führer palotája, a Kancellária, a Dicsőség Csarnoka és a Reichstag is.

200 ezer embert fogadott volna be a Dicsőség Csarnoka


A Dicsőség Csarnokát a világ legnagyobb épületének szánták, amelyhez a római Szent Péter Bazilika szolgáltatott mintát, de természetesen sokkal nagyobb lett volna. A 250 méter átmérőjű kupolája alatt 200 ezer ember fért volna el. Magasságát 290 méteresre tervezték, az épület homlokzatát pedig másfél kilométer szélesre álmodták meg.

A sugárút másik végén egy olyan diadalív kapott volna helyet, amely a párizsi többszöröse lett volna.

Az Olimpiai Stadion elkészült

Hitler a várost nem is az akkori nagyvárosokhoz, Párizshoz vagy Londonhoz hasonlította, hanem az ókori birodalmakhoz, az ősi Egyiptomhoz, Babilonhoz és Rómához.

A tervek részben megvalósultak, az új Birodalmi Kancellária, az Olimpiai Stadion elkészült, és a tengely egy része is.

A birodalmi központ építését a háború utánra tervezte a főépítész és Hitler, megkezdése ugyanis három akadályba ütközött. Kevés volt a munkás, kevés az építőanyag, emellett épületeiket olyan helyre tervezték, ahol lakóházak álltak.