Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fej fej mellett a két demokrata jelölt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben a keddi előválasztások rendkívül szoros eredményt hoztak: Hillary Clinton nyert Ohióban, Texasban és Rhode Islandben, Obama lett a győztes Vermontban.

Közép-európai idő szerint szerda hajnali 5 órakor Hillary Clinton 58-40 arányban vezetett a 141 delegátust adó Ohióban és 59-40 arányú előnye volt a 21 jelöltet adó Rhode Islandben. A 15 delegáltat adó Vermontban Obama előnye 22 pontos volt.

A déli Texasban, ahol 193 jelöltet osztanak ki a nyár végi pártkongresszusra, Clinton egy hajszállal nyert.

A sorsdöntőnek tekintett keddi előválasztási forduló úgy tűnik, nem tesz pontot a demokrata versengés végére: Obama nem tudja bebetonozni esélyeit a jelöltség elnyerésére, Clinton pedig, bár megszakította jelölttársa győzelmi sorozatát, nem volt képes meggyőzően lefékezni Obama lendületét.

A versengés gyors befejeződésére - amit a párt érdekében sok demokrata vezető szorgalmaz - nincs kilátás, már csak azért sem, mert Clinton előzőleg világossá tette: akkor sem adja fel a küzdelmet, ha veszít. A Clinton-tábor mindenesetre máris a New York-i szenátor nagy visszatéréséről beszél.

Hillary Clintonra nézve nyugtalanító viszont, hogy Obama a jelentős liberális szavazóbázissal rendelkező Vermontban újabb, eddig biztos Clinton-szavazónak számító csoportokat hódított el: a felmérések szerint az idősebb választópolgárok és a fehér nők többsége is őt támogatta.

Az exit poll felmérések szerint a választók Texasban és Ohióban is elsősorban a gyengülő gazdasági helyzet miatt aggódnak, ez fontosabb kérdés a betegbiztosításnál, az iraki háborúnál és a bevándorlásánál is.

A többség Obamát tartja lelkesítőbbnek és esélyesebbnek a novemberi győzelemre. A többség szerint a volt first ladyből viszont rátermettebb főparancsnok lenne.

A megkérdezettek nagy tömegei végeredményben azt mondták, hogy bármelyik szenátor jelöltségét elfogadnák. A keddi előválasztásokon rekord arányú választói részvételt rögzítettek, Texasban például 3,3 millióan szavaztak.