eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fej fej mellett a két demokrata jelölt

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért folyó küzdelemben a keddi előválasztások rendkívül szoros eredményt hoztak: Hillary Clinton nyert Ohióban, Texasban és Rhode Islandben, Obama lett a győztes Vermontban.

Közép-európai idő szerint szerda hajnali 5 órakor Hillary Clinton 58-40 arányban vezetett a 141 delegátust adó Ohióban és 59-40 arányú előnye volt a 21 jelöltet adó Rhode Islandben. A 15 delegáltat adó Vermontban Obama előnye 22 pontos volt.

A déli Texasban, ahol 193 jelöltet osztanak ki a nyár végi pártkongresszusra, Clinton egy hajszállal nyert.

A sorsdöntőnek tekintett keddi előválasztási forduló úgy tűnik, nem tesz pontot a demokrata versengés végére: Obama nem tudja bebetonozni esélyeit a jelöltség elnyerésére, Clinton pedig, bár megszakította jelölttársa győzelmi sorozatát, nem volt képes meggyőzően lefékezni Obama lendületét.

A versengés gyors befejeződésére - amit a párt érdekében sok demokrata vezető szorgalmaz - nincs kilátás, már csak azért sem, mert Clinton előzőleg világossá tette: akkor sem adja fel a küzdelmet, ha veszít. A Clinton-tábor mindenesetre máris a New York-i szenátor nagy visszatéréséről beszél.

Hillary Clintonra nézve nyugtalanító viszont, hogy Obama a jelentős liberális szavazóbázissal rendelkező Vermontban újabb, eddig biztos Clinton-szavazónak számító csoportokat hódított el: a felmérések szerint az idősebb választópolgárok és a fehér nők többsége is őt támogatta.

Az exit poll felmérések szerint a választók Texasban és Ohióban is elsősorban a gyengülő gazdasági helyzet miatt aggódnak, ez fontosabb kérdés a betegbiztosításnál, az iraki háborúnál és a bevándorlásánál is.

A többség Obamát tartja lelkesítőbbnek és esélyesebbnek a novemberi győzelemre. A többség szerint a volt first ladyből viszont rátermettebb főparancsnok lenne.

A megkérdezettek nagy tömegei végeredményben azt mondták, hogy bármelyik szenátor jelöltségét elfogadnák. A keddi előválasztásokon rekord arányú választói részvételt rögzítettek, Texasban például 3,3 millióan szavaztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×