Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Musarraf első polgári napján világossá vált az ellenzék megosztottsága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben Musarraf pakisztáni elnök immár civilként irányítja országát, kettészakadt az ellenzék: egyes pártok a januárra kihirdetett választások bojkottját akarják, míg mások az elégedetlenséget meglovagolva akarnak jobb pozícióba kerülni.

Musarraf elnök pénteken megtartotta az első olyan kabinetülést, amelyen frissen letett hivatali esküje után immár civilként elnökölt.

Az ellenfelei által diktátornak kikiáltott államfő egyre többet beszél a demokráciáról. Csütörtökön közölte, hogy december közepén feloldja a szükségállapotot, most pedig azt mondta: fő feladatának a szabad, tiszta és átlátható választások megtartását tartja. A voksolást január 8-ra írták ki.

Legyen választási bojkott, vagy sem?

A pakisztáni ellenzéken közben kettészakadt. A két nagy rivális - mindketten egykori miniszterelnökök -, Bennazir Bhuttó és Nawaz Sarif ugyanis nem értenek egyet abban, hogy részt kell-e venni a választásokon.

Bhuttó közölte, hogy ha tiltakozásból is, de indul a voksoláson, míg a nála befolyásosabb Sarif a választás bojkottjára hívott fel.

A két ellenzéki vezető nem természetes szövetséges

Bhutto azt mondta, hogy az ellenzéknek egységesnek kell maradnia. Ha a bojkott mellett döntenek, akkor arról is meg kell állapodni, hogy mit tegyenek a választások után.

Kérdés, hogy a száműzetésből frissen hazatért riválisa mennyire gondolja úgy, hogy szüksége van a politikusasszony támogatására. Annál is inkább, mert Bhuttó is eredetileg azzal tért vissza hazájába, hogy szövetségre lép az elnökkel.

Musharraf ismét mainstream lesz?

Az ellenzék megosztottsága csak Musarrafnak kezdvez. A világi és terrorellenes nézeteiről ismert Bhuttó közelebb áll hozzá, míg a másik ellenzéki vezér, a vallásos-konzervatív értékrendet követő Sarif esküldt ellenségének tartja az őt puccsal megbuktató elnököt.

Az terror elleni harcban Musarrafra utalt Egyesült Államok üdvözölte az elnök ígéretét a szükségállapot feloldásáról. Dana Perino fehér házi szóvivő az alkotmányos jogok garantálására szólította fel az elnököt.