Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiába kért bocsánatot a miniszterelnök, nem csitul a botrány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy-Britanniában a miniszterelnöki bocsánatkérés után sem csitult az úgynevezett adatbotrány. A 25 millió adózó adatait CD-re másoló és azokat egyszerű küldeményben feladó fiatal adóhatósági dolgozó már felmondott. A brit sajtó szerint azonban nem csak a 23 éves alkalmazott volt érintett. A Financial Times szerint az adóhatóság vezetői a költséghatékonyság jegyében nem voltak hajlandók pénzt áldozni az adatok fokozottabb védelmére.

Nem tudni, hogy mikor kerül elő az a két CD, amelyen a brit lakosság majdnem felének személyes adatai szerepelnek. A megtaláló, ha elég ügyes, hitelkártyákat és akár lakáskölcsönöket is igényelhet a talált nevek felhasználásával.

Egy fiatal alkalmazottra akarták kenni

A brit kormány először egy fiatal és úgymond tapasztalatlan dolgozót hibáztatott a lemezek elvesztésével. Az ellenzék és most már a sajtó is azt állítja, hogy az adóhivatal vezetői is felelősek.

Mint kiderült, a brit Számvevőszék a szociális támogatásokra benyújtott hamis igények után nyomozva kért szúrópróbaszerűen egyes adatokat az adóhivataltól.

"Túl költséges" lett volna az adatok szűrése és titkosítása

Mivel azonban az már alvállalkozókkal végzi az adatkezelést, az adatok kihalászása és titkosítása további költségeket jelentett volna. A Financial Times szerint vezető menedzserek ezért csak arra voltak hajlandók, hogy az egész állományt küldjék át a Számvevőszéknek, hogy az, úgymond maga mazsolázzon az adatok között.

Egymás után kapja a ziccereket a konzervatív ellenzék

Az ellenzéki konzervatívok, - amelyek évek óta küszködnek azzal, hogy reális alternatívaként mutassák be magukat a kormányzó Munkáspárttal szemben - kapva-kaptak az újabb felkínált lehetőségen.

A toryk immár azzal vádolják Gordon Brown miniszterelnököt, hogy megpróbálta elleplezni az adóhivatalnál fellépett, "rendszerhibát", sőt azzal is, hogy egyetlen - immár ismeretlen helyen, rendőri védelem alatt tartott - hivatalnokra akarta kenni az egész ügyet.

Számvevőszék: megmondták, hogy az egész adatállományt átküldik

Sir John Bourn, a számvevőszék vezetője azt mondta, még márciusban nyújtották be a kérelmet a "megszűrt" adatokra, azaz jelezték, hogy a bankszámlaszámokra, lakcímekre és a szülők adataira nincs szükségük.

Az illetékes azt mondta, hogy ezek után olyan emailt kapott egy magasrangú adóhatósági dolgozótól, hogy az adatokat nem szűrik meg, mivel az további költségeket jelentene.

Inkább a villanyszámlával igazolják magukat

A brit médiában egyelőre nem jelentek meg tudósítások arról, hogy bárkinek visszaéltek volna a személyaznosságával. Az ügy azonban komoly kárt okozott a kormánynak és az adatbiztonság miatti félelmek nyomán visszavetette a személyi igazolvány bevezetésének lehetőségét.

A britek így továbbra is csak útlevéllel, jogosítvánnyal, vagy éppen a villanyszámlával tudják majd igazolni személyazonosságukat.