eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Meghalt az atombomát ledobó gép pilótája

Elhunyt Paul Tibbets, annak az amerikai repülőgépnek a pilótája és parancsnoka, amelyről 1945-ben ledobták Hirosimára az atombombát. A hírt Tibbets egyik barátja közölte a sajtóval.

Tibbets-et 92 évesen, szívbetegség következtében, otthonában érte a halál. A Tibbets édesanyjáról elnevezett Enola Gay B-29-es bombázóról ledobott öttonnás bomba volt az első nukleáris fegyver, amelyet emberek ellen bevetettek. Az 1945. augusztus 6-án bekövetkezett robbanás a becslések szerint 70-100 ezer ember életét oltotta ki a japán városban.

Három nappal később az Egyesült Államok Nagaszaki városa ellen vetett be atombombát, ebben a bombázásban 40 ezer ember vesztette életét. Néhány nappal a nagaszaki bombázás után Japán megadta magát, ezzel véget ért a második világháború.

Az 1945-ben 30 évess Tibbets soha nem bánta meg a hirosimai bombázásban játszott szerepét, hazafiúi kötelességének érezte, hogy teljesítse a rá bízott feladatot. "Háború volt (...) Háborúban az ember minden rendelkezésére álló eszközt bevet"- mondta egy alkalommal.

"Háttérbe kellett szorítanunk az érzéseinket. Tudtuk, hogy válogatás nélkül fogja pusztítani az embereket. De csak az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy a lehető legjobban hajtsam végre a feladatot, hogy minél előbb véget érhessen a gyilkolás" - hangsúlyozta egy 2005-ös interjúban.
 
Attól tartva, hogy temetését tiltakozók zavarhatják meg, úgy rendelkezett, hogy ne rendezzenek számára temetési szertartást és sírját ne jelölje fejfa.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×