Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghalt az atombomát ledobó gép pilótája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt Paul Tibbets, annak az amerikai repülőgépnek a pilótája és parancsnoka, amelyről 1945-ben ledobták Hirosimára az atombombát. A hírt Tibbets egyik barátja közölte a sajtóval.

Tibbets-et 92 évesen, szívbetegség következtében, otthonában érte a halál. A Tibbets édesanyjáról elnevezett Enola Gay B-29-es bombázóról ledobott öttonnás bomba volt az első nukleáris fegyver, amelyet emberek ellen bevetettek. Az 1945. augusztus 6-án bekövetkezett robbanás a becslések szerint 70-100 ezer ember életét oltotta ki a japán városban.

Három nappal később az Egyesült Államok Nagaszaki városa ellen vetett be atombombát, ebben a bombázásban 40 ezer ember vesztette életét. Néhány nappal a nagaszaki bombázás után Japán megadta magát, ezzel véget ért a második világháború.

Az 1945-ben 30 évess Tibbets soha nem bánta meg a hirosimai bombázásban játszott szerepét, hazafiúi kötelességének érezte, hogy teljesítse a rá bízott feladatot. "Háború volt (...) Háborúban az ember minden rendelkezésére álló eszközt bevet"- mondta egy alkalommal.

"Háttérbe kellett szorítanunk az érzéseinket. Tudtuk, hogy válogatás nélkül fogja pusztítani az embereket. De csak az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy a lehető legjobban hajtsam végre a feladatot, hogy minél előbb véget érhessen a gyilkolás" - hangsúlyozta egy 2005-ös interjúban.
 
Attól tartva, hogy temetését tiltakozók zavarhatják meg, úgy rendelkezett, hogy ne rendezzenek számára temetési szertartást és sírját ne jelölje fejfa.