eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Előretörnek a rádiók

Nagy-Britanniában most publikált adatok szerint a rádió a digitális forradalomnak köszönhetően a reneszánszát éli. Bár sokan a televízió után csak másodlagos médiumnak tartják, úgy tűnik, ez a jövőben megváltozhat.

Ismét fellángolt a britek rádió iránti szerelme - írja a londoni Guardian a minap publikált hallgatottsági adatok alapján. A számokból az derül ki, hogy a lakosság 26 százaléka aktív rádióhallgató, 16 százalékuk - tehát egy egész magyarországnyi ember - pedig digitális adásokat hallgat.

Kristálytiszta hang és sok információ

A digitális forradalomnak köszönhetően robbanásszerűen elterjedtek a szigetországban a kristálytiszta hangzást és könnyű kezelhetőséget ígérő újfajta rádiók, amelyek vonzereje abban is áll, hogy a szokásos analóg frekvencián nem fogható adókat is lehet rajtuk hallgatni.

A 60 milliós országban emellett sokan digitális műholdvevővel rádióznak, közel négy és félmillióan pedig a mobiltelefonjuk segítségével.

A digitális készülékeken a hangminőség mellett a forradalmi újítás egyrészt a hangolás: a keresőgombot jobbra-balra pöccintve máris egy új adót lehet befogni, és a britek több tucat között válogathatnak.

A rádiók kijelzőjén információhoz lehet jutni például az éppen hallható műsorról. A komolyabb készülékek rögzítik is a kiválasztott adásokat, vagy, ha éppen csörög a telefon, akkor a pillanat-állj gombbal meg lehet állítani az élő műsort és később folytatni.

Rádiójátékok és komolyzene

A digitális rádió elterjedésében komoly szerepet játszottak maguk a műsorszolgáltatók is: a BBC például azzal csábította át a hallgatókat, hogy az analóg FM-en nem hallható csatornákat is létrehozott.

Manapság az egyik legnépszerűbb adója a BBC7, amelyen rádiójátékokat sugároz.

A karácsonykor indult theJazz nevű állomásnak pedig már több, mint 330 ezer hallgatója van. Egy másik vezető adó, a Classic FM igazgatója elmondta a Guardiannek: azért is sikeresek, mert honlapjuk segítségével interaktív kapcsolatban állnak a hallgatókkal.

"A hagyományos rádiók szerint ők tudják, mi a jó hallgatónak. Nálunk viszont a hallgató határozza meg a tartalmat" - mondta.

Milliónál több azoknak a száma, akik egyes rádióműsorokat - ebben az esetben úgynevezett podcastokat - mp3-as lejátszójukon hallgatnak.

A Nagy-Britanniában megvásárolható digitális rádiók egyébként Budapesten is működnek: igaz, itt csak négy adót lehet fogni rajtuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×