eur:
388.52
usd:
360.92
bux:
68674
2024. május 7. kedd Gizella

"Hiba volt bemenni és hiba ott maradni"

A demokraták hétfői párbaja után az amerikai republikánusok elnökjelöltjei is összemérték erejüket egy újabb televíziós vitában. A bevándorlás, Irak, az egészségügy és a vallás szerepe voltak a központi témák, de a tíz politikus - köztük Rudy Giuliani volt New York-i polgármester és John McCain szenátor - visszafogottabban vitázott, mint demokrata riválisaik.

Az újabb republikánus tévévita egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor John McCain szenátor és a többi elnökjelölt köszönetet mondtak egy nézőnek, akinek az öccse meghalt Irakban. Az asszony azt kérdezte, volt-e értelme annak, hogy testvére nyolc nappal azelőtt, hogy hazatérhetett volna, életét vesztette.

Irak kemény dió a republikánusok számára - a közvélemény-kutatások szerint az egyre szkeptikusabb amerikaiak 73 százaléka úgy véli, hogy országuk célt tévesztett a beavatkozással.

A hazai közönség előtt a jelöltek leginkább a katonák hősiességéről és nem az irakiak veszteségeiről beszéltek. Volt, aki felvetette, hogy addig nem lesz rend Irakban, amíg az irakiak nem kényszerülnek rá, hogy saját kezükbe vegyék sorsuk irányítását. Mitt Romney, volt massachusetts-i kormányzó szerint az országot három részre kell bontani és laza szövetségi állammá alakítani.

Egy másik esélyes, John McCain szenátor beismerte, anélkül szavazott az invázióra, hogy elolvasott volna egy fontos hírszerzői anyagot.

A vita egyetlen résztvevője, Ron Paul texasi képviselő mondta azt, hogy "hiba volt bemenni és hiba ott maradni".

Abban viszont egyetértettek, hogy a helyzetért nagy mértékben Bush elnök és diplomáciai stílusa a felelős. "Egy biztos, leköszönése után nem csinálnék belőle ENSZ-képviselőt" - mondta Tommy Thompson, volt kormányzó, aki egykor maga is az elnöki csapat tagja volt.

A magyar szemmel nézve vérszegénynek tűnő vitában a jelöltek leginkább a bevándorlás kérdésében csaptak össze. A többmillió illegális bevándorlót legalizáló törvényjavaslat egyik megalkotója, McCain szenátor elképzeléseit Rudy Giuliani tipikus washingtoni káosznak nevezte. Feltették neki a kérdést: miért kapjon hamarabb jogokat az, aki illegálisan lépte át a határt, mint aki legálisan vándorolt be?

Érdekes volt látni, hogy az erkölcsről vallott kérdésekben az európai konzervatívokkal együtt gondolkodó republikánusok mennyire másként tekintenek az állami gondoskodásra. A jelöltek sorra arról beszéltek, hogy az egészségügyben mennyire nem kívánatos az állam szerepe, nagyobb választási lehetőséget kell adni az állampolgároknak, és arra kell ösztönözni
őket, hogy tegyenek félre pénzt az egészségügyi költségeikre.

A kétórás tévévitát New Hampshire állam egyik egyetemén tartották. New Hampshire hagyományosan fontos az amerikai elnökválasztási folyamatban, ugyanis itt tartják az első úgynevezett primaryt, amelynek során a két nagy part tagjai kiválasztják elnökjelöltjüket. Statisztikailag a New Hampshire-i győztesnek van a legnagyobb esélye arra, hogy az Egyesült Államok elnökévé váljon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×