eur:
389.36
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A bűn fővárosa

Az EU-országok között Nagy-Britanniában követik el a legtöbb betöréses lopást. A szigetország a tíz leggyakoribb bűncselekményt tekintve is az első: itt a legnagyobb az esély arra, hogy valamelyik áldozatává váljunk.

Egy európai uniós felmérés szerint Nagy-Britannia az európai bűnözési központ, London pedig a bűn fővárosa.

A szigetországban követik el az EU-országok között a legtöbb betöréses lopást, és itt a legnagyobb az esély arra, hogy bűncselekmény áldozatává váljunk. Ez utóbbi Londonra is igaz: a főváros ilyen szempontból nemcsak az európaiakat körözi le, de veszélyesebb, mint New York vagy Isztambul.

Az eredmények aggasztóak, főleg a belügyminisztérium vezetői számára, akik az utóbbi időben éppen azzal dicsekedtek, hogy negyven éve nem volt olyan alacsony a bűncselekmények száma, mint tavaly.

Lemaradtak


A kutatás elismeri, hogy 1995 óta jelentősen csökkent a bűncselekmények száma a szigetországban, de az arány nem javult olyan gyorsan, mint az unió többi tagállamában.

Itt történik a legtöbb fenyegetés, betörés, fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény, és leggyakrabban itt törik fel az autókat.

Az Egyesült Királyságban, csakúgy, mint Írországban, Észtországban, Hollandiában és Dániában a bűncselekmények aránya 30 százalékkal magasabb, mit az EU más országaiban.

Máshogy büntetnek

Azt nem lehet tudni, vajon miért csökkent a bűncselekmények száma az elmúlt tíz évben Európa-szerte, de valószínűbb, hogy ennek oka a fiatal férfiak számának csökkenése és a védelmi technológia javulása, és kevésbé lényeges tényező az ítéletek szigorodása.

A dokumentum szerint az ítélkezési szabályok Európában sokkal kevésbé szigorúak, mint az Egyesült Államokban, mégis gyorsabban csökken a bűncselekmények száma, mint a tengerentúlon.

A szerzők azonban hozzáteszik, hogy Nagy-Britanniában és Írországban Európa más országaihoz képest még így is sokkal inkább alkalmaznak börtönbüntetést a betörőkkel szemben, mint más, közmunka jellegűeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×