eur:
389.3
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Oroszország a Kereskedelmi Világszervezetben?

Az Egyesült Államok a hétvégén aláírt orosz-amerikai kereskedelmi szerződéssel lényegében hozzájárult Oroszország WTO-tagságához. Az egyezmény szerint csökkenhetnek az eurázsiai államba exportálókra kivetett importvámok. Az amerikai gesztusra árnyékot vethet viszont a tény, hogy a demokrata többségű kongresszusnak is jóvá kell hagynia a szerződést.

Tizennégy éve tartanak a tárgyalások Oroszország WTO-tagságáról, az elhúzódó tanácskozások elé rendre az Egyesült Államok gördített akadályt, amely a 149 WTO-tagállam közül egyedüliként sohasem támogatta Oroszország felvételét a közösségbe.

Bár az elmúlt években a csatlakozási folyamat felgyorsult, az utolsó akadály csak a hétvégén hárult el azzal, hogy az Egyesült Államok és Oroszország 800 oldalas kereskedelmi szerződésben rögzítette a két ország gazdasági kapcsolatát.

A megállapodás szerint az eurázsiai államnak csökkentenie kell az importvámok összegét a számítógép-technológia, a repülőgépgyártás, a mezőgazdaság és a gépipar területén, emellett kötelezettséget kell vállalnia a szellemi tulajdonjog védelmének további erősítésére, az orosz kalóztermékek ugyanis tavaly közel 2 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak.

Bólint-e a demokrata szenátus?

Az Ázsiai-Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Tanács éves csúcstalálkozóján, Hanoiban rögzített szerződés lényegében egyenjogú világkereskedelmi tagságot ígér Oroszországnak, aminek ellentmond, hogy az orosz bank- és az energiaszektor még mindig állami kézben van.

Az Egyesült Államok viszont ettől függetlenül úgy véli, Oroszország nem tartható tovább ebben a helyzetben. A kereskedelmi szerződés, amellyel az Egyesült Államok zöld jelzést adott az oroszok WTO csatlakozásának, egyelőre csak elvi megállapodás, az amerikai elnök döntését ugyanis jóvá kell hagynia a demokrata többségű kongresszusnak is, amely köztudottan liberálisabb, és az emberi jogokat vehemensebben védelmezi a republikánusoknál.

Hogy ez miért fontos? Mert az Egyesült Államokban még mindig érvényben van egy jogszabály, amely szerint az ország csak az emberi jogok amerikai szemléletű tiszteletben tartása esetén létesíthet egy másik állammal kereskedelmi megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×