eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Politizálás helyett könyvet ír a volt kormányfő

Németországban szinte példátlan érdeklődés előzi meg a volt kancellár, Gerhard Schröder e hét közepére ígért emlékiratainak megjelenését. Eddig egyetlen kancellár sem készítette el ilyen gyorsan a politikai visszaemlékezését, hiszen Schröder alig egy esztendeje még a kormány élén állt.

A közel 550 oldalas műben a volt kancellár főleg saját pártját és a szakszervezetek makacsságát hibáztatja azért, hogy tavaly ősszel elvesztette az előrehozott választást. Schröder kifejti, hogy a Szociáldemokrata Párt egyre kevésbé támogatta az ország gazdasági talpra állítására kidolgozott úgynevezett agenda 2010 intézkedéseit, amelyek a munkanélküliség tartós visszaszorítása érdekében egyre nagyobb áldozatokat követeltek a lakosságtól.

Mint a volt kancellár némi fájdalommal megállapítja, az agenda 2010 idén kezdi éreztetni jótékony hatását, de a babért már nem ö arathatja le. Gerhard Schröder könyvében szokatlanul éles hangon bírálja hivatali utódját.

Azt állítja Angela Merkelről, hogy bedőlt a két kereszténypárt önelégült vezetőinek, akik a politika tökéletes letéteményeseinek érezték magukat, és most hibát hibára halmoznak. Így nem meglepő, hogy a két kereszténypárt népszerűsége zuhanóban van.

A volt kancellár vaskos emlékirataiban ír a nemzetközi politikáról is. Az orosz államfőt változatlanul barátjaként említi, és könyvében is szabályos demokratának nevezi Vlagyimír Putyint, holott ezzel a megállapításával korábban már általános megütközést váltott ki. Schröder szerint a kijelentés elemzésekor figyelembe kell venni, hogy Oroszország honnan jön és milyen irányba halad.

Mintegy ellenfelei megnyugtatására, könyve végén a volt kancellár leszögezi: nem áll többé szándékában visszatérni a politika színpadára. A lapok, amelyek behatóan foglalkoznak a rövidesen megjelenő emlékirattal, epésen állapítják meg, hogy a politikai szereplésre a 62 éves Schrödernek aligha van már szüksége, mert hivatali tevékenységének utolsó aktusaként aláírta azt a német-orosz szerződést, amelynek keretében a Szentpétervár melletti Vyborg és Greifswald között a tenger alatt földgázvezetéket fektetnek le, és a gigantikus méretű, legalább 6 évre tervezett építkezést óriási honoráriumért a volt kancellár felügyeli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×