eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

"Visszabombázunk titeket a kőkorszakba"

"Visszabombázunk titeket a kőkorszakba" - ezzel fenyegette meg Musarraf pakisztáni elnök szerint az Egyesült Államok annak idején országát, arra az esetre, ha az nem csatlakozik az Al-Kaida elleni harchoz. Minderről maga Musarraf beszélt a CBS amerikai televíziónak Bush amerikai elnökkel tervezett pénteki találkozója előtt.

Musarraf szerint Richard Armitage volt amerikai külügyi államtitkár fenyegette meg a pakisztáni biztonsági főnököt a kőkorszaki állapotokat okozó bombázással, a 2001. szeptember 11-i támadások után. A CBS műsorvezetője a biztonság kedvéért még egyszer rá is kérdezett, de Musarraf kitartott állítása mellett. "Szerintem nagyon udvariatlan mondat volt" - kommentálta még az állítólagos fenyegetőzést.

Pakisztán végül az Egyesült Államok oldalára állt, de az elnök szerint a döntést az ország érdeke diktálta.

A Bush-kormányzat számára enyhén szólva kínos a vasárnap adásba kerülő, 60 Minutes című program most éterbe került néhány bejátszása. Washington ugyanis ugyanazon a napon méltatta Pakisztán együttműködését a "terror elleni háborúban", amikor az interjú részleteit közzétették.

Musarraf számára azonban fontos, hogy otthon úgy láttassa magát, mint aki nem Washinton bábja. A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

A pakisztáni elnök, aki a jövő héten jelenteti meg önéletrajzát, és aki lehet, hogy így akar hírverést csapni a könyvnek, elmondta még azt is, hogy Washington állítólag azt követelte tőle, hallgattassa el azokat, akik a szeptember 11-i terrorakciókat ünnepelték.

Pakisztán támogatása kulcsfontosságú volt az afganisztáni tálibok hatalmának megdöntésében. Az ottani hatóságok tartóztatták le például Halid Sejk Mohamedet, a szeptember 11-i támadások állítólagos kitervelőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×