eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ne olvassa el, mert letartóztathatják!

Tony Blair kormánya csendben és szisztematikusan nyírbálta meg a brit parlament jogköreit a terrorizmus elleni harcra hivatkozva - állítja a The Indpendent brit napilap, amely több példát is felhoz a szigetországi rendőrség túlkapásaira.

"Figyelmeztetés! Ha ezt az újságot olvassa, a kormány terrorellenes törvényei alapján letartóztathatják" - áll a The Independent csütörtöki címlapján.

A tekintélyes napilap hosszú összeállítást közöl arról, hogy a Tony Blair vezette brit kabinet terrorellenes intézkedésekre hivatkozva miként nyirbálta meg a parlament jogkörét az elmúlt években.

A férfi, akit egy Orwell-idézet miatt vádolnak

A lap felidézi a 36 éves Steven Jago esetét, akit szerdán azért helyeztek vád alá, mert a rendőrség szerint megsértette a szervezett bűnözés elleni törvényt.

A férfi bűne annyi volt, hogy még június 18-án egy táblával a brit kormányzati negyedhez vonult. A táblán egy Orwell-idézet volt olvasható, mely szerint "az általános csalás idején az igazság elmondása forradalmi tett".

Steven Jago ráadásul az amerikai Vanity Fair magazin több példányát is magával vitte, melyekben a lap Tony Blair Nagy Testvér-örökségéről jelentetett meg cikket. A férfi vád alá helyezése ellen a magazin londoni szerkesztője is tiltakozott.

A veszélyes séta

A The Independent felidéz több másik esetet is, többek között egy szakácsét, akinek az volt a bűne, hogy - szintén a kormányzati negyedben - hangosan felolvasta az Irakban meggyilkolt 97 brit katona nevét.

A 68 éves Helen Johnt és a 62 éves Sylvia Boyest azért tartóztatták el még áprilisban, mert átsétáltak egy észak-yorkshirei amerikai katonai bázis előtt meghúzott demarkációs vonalon. Ezért a törvénysértésért a brit törvények szerint akár egy év börtönt is kaphatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×