eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nemet váltott, később mehetett nyugdíjba

Megsértették az emberi jogait annak a férfinak, aki nővé operáltatta magát, majd 60 évesen nyugdíjért folyamodott, de keresetét elutasították, arra hivatkozva, hogy a születési anyakönyvi kivonatban szereplő nem alapján döntenek az öregségi ellátásról. Az Európai Bíróság kedden a nőnek adott igazat.

Az Európai Bíróság szerint megsértették a jogait annak az angol férfinak, aki - miután nővé operáltatta magát - hatvan éves korában szeretett volna elmenni nyugdíjba.

Az angol hatóságok ugyanakkor megtagadták a nyugdíj folyósítását, arra hivatkozva, hogy a férfiak nyugdíjkorhatára 65 év, márpedig azt a születési anyakönyvi kivonatban szereplő nem alapján határozzák meg.

A ma 68 éves Linda Grantnek az Európai Bíróság 1100 font (430 ezer forint) kártérítést és 19 ezer font (7 millió 370 ezer forint) költségtérítést ítélt meg.

Linda Grant egészen 24 éves koráig férfiként élt, ezalatt három évig a hadseregben szolgált, majd rendőrként dolgozott. Az operáció után születési anyakönyvi kivonatában továbbra is az szerepelt, hogy férfi, holott a tb-kártyáján például nőként van feltüntetve.

Hatvanadik születésnapja közeledtével Linda Grant nyugdíjért folyamodott, ám kérelmét elutasították, azzal az indokkal, hogy mivel az elbíráláskor a születési anyakönyvi kivonatban szereplő adatok a döntőek, várnia kell a férfiak 65 éves korhatáráig.

A helyzet akkor változott meg, amikor 2002-ben az Európai bíróság egy hasonló ügyben a felperes javára ítélt. Ezt követően a brit kormány elfogadott egy új törvényt, amely kimondja, hogy az egészség- és nyugdíjbiztosítás alapja a "szerzett nem".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×