eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Csak négy év múlva vonják ki a csapatokat Irakból

Váratlanul Bagdadba érkezett Tony Blair brit miniszterelnök, hogy az új iraki kormányfővel tárgyaljon. A brit kormányfő ismét határozottan védelmébe vette az iraki beavatkozást. Egy magas rangú beosztottja közben jelezte: a külföldi csapatokat csak négy év múlva vonják ki, de egyes tartományokban már a nyáron átadják a hatalmat az iraki polgári hatóságoknak.

Blair az első külföldi vezető, aki meglátogatta Nuri Maliki iraki miniszterelököt. Tony Blair már másodszort jár Bagdad szigorúan őrzött kormányzati negyedében, a zöld zónában.

Mint elemzők megjegyzik, Blair fontosnak tartja, hogy támogatásáról biztosítsa az iraki kormányt, de saját politikai öröksége szempontjából is érdeke az iraki átalakulás sikerének hangsúlyozása.

Nagy-Britanniában éppen az iraki háború, illetve a beavatkozás mögötti - sokak által vitatott - érvek miatt esett vissza Tony Blair támogatottsága.

Tony Blair riporterek előtt utalt arra, hogy a külföldi megszállás csak akkor zárul le, ha béke lesz Irakban - "az erőszak az, ami itt tart minket, és a béke az, amelynek nyomán távozhatunk" - mondta az iraki miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

Maliki az új iraki kormány első ülésén ígéretet tett arra, hogy "maximális erővel" lecsap a terroristákra.

A miniszterelnök emellett abnormálisnak nevezte azt, hogy a biztonsági erők mellett különböző, önbíráskodó fegyveres milíciák létezhetnek, és azt mondta, hogy ezeket fel fogják számolni.

Vasárnap ugyanakkor több erőszakos akció is történt Bagdadban. A legvéresebb támadásban egy öngyilkos merénylő 13 embert ölt meg, amikor egy étteremben felrobbantotta magát.

Bár az új iraki kormányt nemzeti egységkormánynak nevezik, a kabinet még nem működik zökkenőmentesen. A síiták, szunniták és kurdok ugyanis továbbra is tárgyalnak három kulcstárca, a belügy-, a védelmi- és a nemzetvédelmi minisztérium elosztásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×