eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Egyesült Államok Irán olajlétesítményeit is támadná

Irán nem mond le az urándúsításról, de elfogadná, hogy atomprogramját a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelje. Az ENSZ Biztonsági tanácsa péntekig adott határidőt Iránnak az urándúsítás beszüntetésére.

Az Egyesült Államok az iráni urándúsítás kapcsán egy olyan határozat meghozatalát követeli, amelyben hivatkoznak az ENSZ-alapokmány 7. fejezetére. Ez a fejezet gazdasági és diplomáciai szankciók bevezetését, és végső esetben katonai akciót helyez kilátásba azon államokkal szemben, amelyek veszélyeztetik a békét és a nemzetközi biztonságot.

Kína ellenzi az elképzelést, hiszen az ország évi 10 százalékos GDP-növekedése alapvetően függ a gáz- és olajbeszerzéstől - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Mint mondta, az Egyesült Államok csak nemrég szembesült azzal, hogy az olajlétesítményekkel szemben is mérhet csapást Iránra. Az ország ugyanis szinte kizárólag a kőolajszármazékok értékesítésére épít.

Elmondta azt is, hogy Iránban a becslések szerint 40 ezer öngyilkos merénylőt képeztek ki, ellenük egy szárazföldi haderő szinte tehetetlen. Az ország hadereje nem túl erős.

A 350 ezres szárazföldi és 52 ezer fős légiereje könnyen legyőzhető, de a földalatti létesítmények, a rakéták mennyisége nehezen mérhető fel, és határolható be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×