eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nem szerzett abszolút többséget a Fatah

Az újabb exit poll eredmények szerint a kormányzó nacionalista Fatah győzött a palesztin parlamenti választásokon, de elvesztette abszolút többségét a törvényhozásban.

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Mahmúd Abbász elnök pártja a voksok több mint 46 százalékát szerezte meg.

Ez azt jelenti, hogy a 132 tagú Palesztin Törvényhozó Tanácsban 63 képviselője lesz.

A második helyen a radikális Hamász végzett, amely a szavazatok csaknem 40 százalékát szerezte meg, és így 58 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A Fatah kampányfelelőse korábban azt mondta: pártja olyan arányban győzött, hogy képes lesz egyedül kormányt alakítani.

A Gázai-övezetben és Ciszjordániában a tervezett időben, közép-európai idő szerint 18 órakor zárták a szavazóhelyiségeket, az Izrael által megszállt és annektált Kelet-Jeruzsálemben azonban meghosszabbították a voksolást két órával.

A palesztin központi választási bizottság szóvivője szerint azért volt szükség a hosszabbításra, mert az izraeli hatóságok által alkalmazott korlátozások fennakadásokat okoztak a voksolásban.

Az már bizonyos, hogy a részvétel nagyarányú volt, de a végleges adat még nem ismert. A szavazóhelyiségek zárása előtt fél órával 73 százalékos részvételt jeleztek.

<

(Fotó: epa)

Mindössze egyetlen erőszakos cselekményről érkezett jelentés. A választás békés lefolyása valószínűleg annak köszönhető, hogy a különböző fegyveres csoportok megállapodtak: tartózkodnak a parlamenti voksolás megzavarásától.

A választásokra mintegy 900 külföldi megfigyelő felügyelt, köztük több magyar.

A palesztinok most választhatták meg másodszor törvényhozásukat. A voksolás talán legfontosabb kérdése, hogy az Izraellel folytatandó tárgyalások mellett elkötelezett eddigi kormánypárt, a Fatah alakíthat-e kormányt, vagy kénytelen lesz koalíciót kötni a zsidó állam megsemmisítését céljaként hirdető Hamásszal.

A választás után a Fatah hívei Gáza utcáin ünnepelték pártjuk győzelmét, míg a Hamász vezetője a szervezet előretöréséről beszélt.

George Bush amerikai elnök megerősítette korábbi álláspontját, hogy az Egyesült Államok csak akkor tárgyal a Hamásszal, ha az lemond Izrael megsemmisítével összefüggő céljairól.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×