Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sorsdöntő hónapok előtt a Közel-Kelet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő hónapok hosszabb távon is meghatározhatják a közel-keleti békefolyamat további sorsát - mondta Rostoványi Zsolt egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában. A legpesszimistább jóslatok szerint a palesztin és az izraeli választások úgy is alakulhatnak, hogy az még a megbékélés gondolatát is lehetetlenné teszi.

Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő szerint az elkövetkező hónapok egyik alapvető kérdése, hogy mi lesz a palesztin és az izraeli választások kimenetele. Az egyetemi tanár szerint nem véletlen, hogy Izrael nem akarta a kelet-jeruzsálemi arabokat a szavazóurnákhoz engedni, hiszen a palesztin választásokon indul a szélsőségesnek tartott Hamász is és az előrejelzések alapján jó esélye van egy kiemelkedő szereplésre.

Rostoványi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a gázai kivonulás egyik következményeként a palesztinok a korábbinál is jobban hisznek a fegyveres ellenállásban, mivel úgy vélik: az eredményezte az izraeli döntést.

Mindez ugrásszerűen megnövelte a Hamász amúgy is nagy népszerűségét –állítja a Közel-Kelet-szakértő. Rostoványi Zsolt szerint a szervezet akár 30-40 százalékos eredményt is elérhet a választásokon, azaz kormánytényezővé válhat.

Izraelben viszont úgy tűnik, hogy az Ariel Saron kormányfő nevével fémjelzett Kadima (Előre) párt szerepel majd a legjobban, még úgy is, hogy betegsége miatt a miniszterelnök nem szerepel a listán.

Rostoványi Zsolt ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a március végi választásokig még változhatnak az arányok, hiszen ha esetleg felújul az erőszak, az a jelenleg csak a népszerűségi lista harmadik helyén álló jobboldali Likud párt (és elnöke, Benjamin Netanyahu volt kormányfő) népszerűségének kedvezne, mivel a szervezet elzárkózik a palesztin államiság gondolatától.

A Közel-Kelet-szakértő szerint a békefolyamat szempontjából az egyik leghátrányosabb forgatókönyv az lenne, ha Izraelben Benjamin Netanyahu töltené be a kormányfői posztot, míg a palesztinoknál kormánypozícióba jutna a Hamász, mert ez hosszú időre ellehetetlenítené a folyamat kiújulását.

Rostoványi Zsolt ennél kedvezőbb forgatókönyvnek tartotta azt, ha az izraeli választásokon a Kadima győzne, palesztin oldalon pedig a Hamasz nem kapna annyi szavazatot, hogy azzal veszélyeztesse a Fatah (és Mahmúd Abbász elnök) kormányzati pozícióit, mivel ez lehetővé tenné a közeledés megindítását a két fél között.