eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Sorsdöntő hónapok előtt a Közel-Kelet

A következő hónapok hosszabb távon is meghatározhatják a közel-keleti békefolyamat további sorsát - mondta Rostoványi Zsolt egyetemi tanár az InfoRádió Aréna című műsorában. A legpesszimistább jóslatok szerint a palesztin és az izraeli választások úgy is alakulhatnak, hogy az még a megbékélés gondolatát is lehetetlenné teszi.

Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő szerint az elkövetkező hónapok egyik alapvető kérdése, hogy mi lesz a palesztin és az izraeli választások kimenetele. Az egyetemi tanár szerint nem véletlen, hogy Izrael nem akarta a kelet-jeruzsálemi arabokat a szavazóurnákhoz engedni, hiszen a palesztin választásokon indul a szélsőségesnek tartott Hamász is és az előrejelzések alapján jó esélye van egy kiemelkedő szereplésre.

Rostoványi Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a gázai kivonulás egyik következményeként a palesztinok a korábbinál is jobban hisznek a fegyveres ellenállásban, mivel úgy vélik: az eredményezte az izraeli döntést.

Mindez ugrásszerűen megnövelte a Hamász amúgy is nagy népszerűségét –állítja a Közel-Kelet-szakértő. Rostoványi Zsolt szerint a szervezet akár 30-40 százalékos eredményt is elérhet a választásokon, azaz kormánytényezővé válhat.

Izraelben viszont úgy tűnik, hogy az Ariel Saron kormányfő nevével fémjelzett Kadima (Előre) párt szerepel majd a legjobban, még úgy is, hogy betegsége miatt a miniszterelnök nem szerepel a listán.

Rostoványi Zsolt ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a március végi választásokig még változhatnak az arányok, hiszen ha esetleg felújul az erőszak, az a jelenleg csak a népszerűségi lista harmadik helyén álló jobboldali Likud párt (és elnöke, Benjamin Netanyahu volt kormányfő) népszerűségének kedvezne, mivel a szervezet elzárkózik a palesztin államiság gondolatától.

A Közel-Kelet-szakértő szerint a békefolyamat szempontjából az egyik leghátrányosabb forgatókönyv az lenne, ha Izraelben Benjamin Netanyahu töltené be a kormányfői posztot, míg a palesztinoknál kormánypozícióba jutna a Hamász, mert ez hosszú időre ellehetetlenítené a folyamat kiújulását.

Rostoványi Zsolt ennél kedvezőbb forgatókönyvnek tartotta azt, ha az izraeli választásokon a Kadima győzne, palesztin oldalon pedig a Hamasz nem kapna annyi szavazatot, hogy azzal veszélyeztesse a Fatah (és Mahmúd Abbász elnök) kormányzati pozícióit, mivel ez lehetővé tenné a közeledés megindítását a két fél között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×