eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Brit és európai uniós zászlók a brit parlamentnél Londonban 2019. október 19-én. Az alsóház rendkívüli ülésén 322-306 arányban elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása a megállapodás jogi szövegének törvénybe iktatásáig.
Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

A következő hónapok eseményei alakítják a magyar-brit kapcsolatokat

Alig pár nap múlva elhagyja az Európai Uniót Nagy-Britannia, de még csak nem is körvonalazódik, hogy milyen lesz az élet a brexitet követően. Elvileg december végéig kiderül, hogy mennyire távolodna el az eddigi gyakorlattól a szigetország.

Egyelőre nem lehet megjósolni miként alakulnak a magyar-brit kapcsolatok a Brexit után - mondta Gálik Zoltán egyetemi docens az M1-en. A szakértő szerint a jövőbeni kapcsolat minősége nagyban függ azon feltételektől, amelyek a december végéig tartó átmeneti időszakban alakulnak majd ki.

A műsorban elhangzott, hogy az Egyesült Királyság pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor, 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után lép ki az Európai Unióból.

Ha az Egyesült Királyság "közel marad" Európához, és igazodik az európai jogszabályokhoz, akkor sok változás nem lehet.

Ha viszont nem sikerülnek a tárgyalások, akkor sokkal keményebb időszak következik

- fűzte hozzá Gálik Zoltán.

Szerinte az is benne van a "pakliban", hogy a szigetország visszatér a Kereskedelmi Világszervezet szabályaihoz, ami azt eredményezné, hogy egyszerű harmadik országgá válna az unió számára, így a vámok, a mennyiségi korlátozások és az eltérő szabványok nehezítenék a kereskedelmet. Megoldatlan még a biztonságpolitika, a munkavállalás kérdése is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×