eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pexels.com

Vége annak, hogy szinte bármilyen lakást bármilyen áron el lehet adni

A végéhez érhetett az elmúlt évek lakáspiaci száguldása, főként a fővárosban csökkent az adásvételek száma, derül ki a Takarék Index év végi elemzéséből. A részletekről Incze Zsombor projektvezetőt kérdezte az InfoRádió.

Jelenleg egy megtorpanás tapasztalható a lakáspiacon, mind az árak növekedésének dinamikája, mind pedig a tranzakciók száma is jelentősen lecsökkent, Budapesten például szinte feleződtek, ami mindenképp egy figyelmeztető előjelként értékelendő – fogalmazott a Takarék Index projektvezetője az InfoRádiónak. Ugyanakkor továbbra is igaz az, hogy a jó minőségű és jó lokációs adottságú ingatlanok esetében nem idegen az, hogy alku nélkül kerüljön sor az értékesítésükre, sőt van példa már licitre is – tette hozzá Incze Zsombor, aki szerint „most válik el a búza az ocsútól”, vagyis, hogy a jó lakások valóban jó áron mennek el, de már nem lehet a korábbiakhoz hasonlóan szinte bármit bármilyen áron eladni.

A megtorpanás – a korábbi elemezések tükrében – nagyban köszönhető a szuperállampapírként is aposztrofált MÁP Pluszt bevezetésének,

ami jelentősen befolyásolhatta a befektetői keresletet, tette hozzá a szakértő, hiszen az egy hozambeli minimumot határozott meg a lakásbefektető számára is. És főként Budapesten, valamint a népszerűbb városokban az látható, hogy a lakáspiaci hozam szintje már 5 százalék körül mozog, aminek a feltornázására egy lakáspiaci befektetésnél ugyan mindig van mód, hitelből történő lakásvásárlás esetén akár 6-10 százalék is elérhető, ugyanakkor ennek a kockázati szintje igen jelentősen magasabb, mint egy állampapír-befektetés esetén.

A Takarék Index azt is vizsgálta, elsősorban a vidéki városok tekintetében, miután Budapest egy nagyon komplex és összetett kérdés, hogy a különböző építőipari beruházások, mint a városfejlesztés, új gyárak és irodaházak építése hogyan befolyásolják a lakásárakat. Ebből kiderült, hogy ezek általában egy adott település lakosságmegtartó, -vonzó képességére vannak hatással, így a lakosság számán keresztül áttételesen hatnak a lakásárakra. Így például azokon a településeken, Győr, Debrecen, Tatabánya, Szeged Kecskemét, ahol nagyobb beruházások valósultak meg, ott a lakáspiaci árdinamika is sokkal jelentősebb volt – magyarázta a szakember, megjegyezve: talán Miskolcot leszámítva, ahol némi lemaradás volt korábban tapasztalható a lakásárak növekedésének dinamikájában ahhoz képest, hogy mekkora részben részesült gazdaságfejlesztési célú fejlesztésekből. Ugyanakkor a frissebb adatokon az látszik, Miskolc sem egy lemaradó régió, csak talán „később ébredt”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×