eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Pont jó a ponty, de a ragadozó-évjárat közepes

Körülbelül 15-17 százalékkal csökkenhet a halhús ára 2018. januártól az áfacsökkentés hatására - mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

Haltermelésre alkalmas volt az idei év – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, hozzátéve, a nyári időjárás különösen kedvező volt a ponty termelésére, ezért

jó ponty- mellett közepes ragadozóhal-termés várható.

„Az Magyarországon a kenyérhalunk. Legnagyobb mennyiségben pontyot termelünk, ezen kívül növényevőket: busát, amúrt és ragadózófajokat, ezeknek – süllőnek, csukának – azonban már kevésbé volt kedvező a meleg időjárás.”

A halak árairól szólva Németh István elmondta, tavalyhoz képest alig emelkednek, jövőre pedig csökkenés várható, mert 27-ról 5 százalékra mérséklődik a forgalmi adó mértéke.

„Megszűnik a sertés- és a baromfiágazattal szembeni versenyhátrányunk, ami a magas adóteher miatt volt.”

Karácsonykor az élő pontyot 800-1000 forint közötti áron kaphatunk, attól függően, hogy termelői piacon vagy multinacionális áruházláncnál vásároljuk. A pontyszelet 1500-2000, a pontyfilé pedig 2500 forintba fog kerülni – mondta el a szakember.

„A ragadozóhalak ennél drágábbak, a szürkeharcsa-filé kilója akár ötezer forint is lehet.”

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke hangsúlyozta, az áfatartalom csökkenésével a fogyasztói áraknak is csökkenniük kell.

„Reményeink szerint a 22 százalékos áfaelőnyből mintegy 15-17 a fogyasztókhoz is kerül és januártól olcsóbban kerül a pultokba a kitűnő minőségű édesvízi hal. 2018 tavaszán-nyarán egész Közép-Európában pontyhiány várható, mert a karácsonyi időszak felszippantja a termés 80 százalékát. Magyarország jelentős mennyiséget exportál Lengyelországba, Romániába, Ausztriába. Emelkedhetnek az árak, de reméljük, az alacsonyabb áfával még úgy is olcsóbb lesz, mint a korábbi években.”

Németh István abban is bízik, az árcsökkenés hozzájárul az édesvízi halak iránti érdeklődés növekedéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×